Cadmus fordítás Cadmus

Elhunyt Valíd Moallem szíriai külügyminiszter

2020. 11. 16.

Meghalt Szíria vezető diplomatája, az ország külügyminiszeri posztját 14 éven át betöltő Valíd Moallem – jelentette hétfőre virradó éjszaka a szíriai állami televízió.

Halálának okáról nem számoltak be, de a 79 éves politikus évek óta rossz egészségi állapotban volt szívproblémái miatt.

Moallem, akit 2006 óta volt Szíria külügyminisztere és miniszterelnök-helyettesként is szolgált, az arab világ egyik legkiemelkedőbb politikusa volt.

A veterán diplomata szerepet játszott abban, hogy Szíria egyre szorosabb kapcsolatot épített ki Iránnal és Oroszországgal, amelyek segítettek megszilárdítani  a damaszkuszi vezetést ami lehetővé tette, hogy a Szíriai Arab Hadsereg szövetségeseivel felszabadítsa az iszlamisták által megszállt tartományokat.

Szíriában csaknem egy évtizede, 2011 márciusában tüntetések kezdődtek majd iszlamista csoportok szállták meg az ország nagyrészét.

Moallem az amerikai kormányzatot és a Nyugatot vádolta az országban kibontakozott terrorizmus elterjedésével, amire számos bizonyítékot is nyilvánosságra hozott.

A külügyi pályafutását 1964-ben kezdő Valíd Moallem több országban is szolgált diplomataként. 1990 és 1999 között ő volt Szíria washingtoni nagykövete és ez idő alatt részt vett a szíriai-izraeli béketárgyalásokon.

2005-ben nevezték ki külügyminiszter-helyettessé, egyúttal megbízták a Rafik Haríri libanoni miniszterelnök meggyilkolása nyomán kialakult válság kezelésével. A 2006-ban elfoglalt külügyminiszteri posztot haláláig betöltötte.

MTI nyomán

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑