Elindult Líbiába az ENSZ tűzszüneti megfigyelőinek első csoportja

Elindult az ENSZ megfigyelőinek első kisebb csoportja a konfliktus sújtotta Líbiába a tűzszüneti megállapodás felügyeletére – közölte a világszervezet csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a kontingens már szerdán útra kelt. A békefenntartók feladatai közé tartozik a tűzszüneti megállapodás felügyelete mellett jelentést tenni a fegyvernyugvás végrehajtásáról.

A konfliktus szereplőinek katonai képviselői két hónapja állapodtak meg abban, hogy közösen fogják felügyelni az októberben született tűzszüneti megállapodás végrehajtását, ehhez azonban – civilbe öltözött, fegyvertelen – nemzetközi megfigyelők segítségét is kérték. António Guterres ENSZ-főtitkár szintén szorgalmazta megfigyelők telepítését az országba.

A rivális felek közös katonai bizottsága fogja egyelőre vezetni a tűzszünet felügyeletét. A testület rendezi a vitás kérdéseket, és intézkedik a fegyvernyugvás esetleges megsértése esetén. Az ENSZ megfigyelő missziójának feladata kikövezni az utat a konfliktus békés rendezésnek irányába.

Mohamed Dbeibeh nemrég megválasztott ideiglenes líbiai miniszterelnöknek mindemellett sürgősen be kell mutatnia új kabinetjét, mivel az erre szabott határidő elvileg már a múlt héten lejárt.

Dbeibehet az ENSZ égisze alatt Svájcban megtartott voksoláson választották meg a líbiai politikai élet, valamint a regionális és törzsi csoportok képviselői. Líbia átmeneti kormányzatának feladata felváltani a rivális kormányzatokat és az országot a 2021. december 24-én tartandó parlamenti és elnökválasztásig irányítani.

Az ENSZ szakértőinek nemrég közzétett jelentése a voksolás során állítólagosan elkövetett vesztegetési kísérletekről, árnyékot vet Dbeibeh legitimitására.

Líbia Moammer Kadhafi vezető 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt, és 2014-től két részre szakadt. Néhány éve kettős hatalom létezik: a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat.

MTI

 

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑