Cadmus fordítás Cadmus

Elismerte az iraki hadsereg, hogy „túlzott mértékű” erőszakot alkalmazott

Elismerte hétfőn az iraki hadsereg, hogy „túlzott mértékű” erőszakot alkalmaztak a tüntetőkkel szemben előző este a főváros Szadrváros nevű keleti síita kerületében.

Az összetűzésekben tizenhárom ember vesztette életét. Szadrvárosban kaotikus állapotok uralkodtak vasárnap éjszaka. A helyszínen készült és az interneten megjelent felvételeken lövések szakadatlan hangja hallható, miközben a tüntetők lángoló gumiabroncsok mögött keresnek fedezéket.

Az iraki hadsereg parancsnoksága közölte: a biztonsági erők olyan mértékű erőszakot alkalmaztak, amellyel megszegték az előírásokat. Hozzátették azt is, hogy megkezdték azoknak a katonáknak a felelősségre vonását, akik „hibát követtek el”.

Irakban egy hete tartanak kormányellenes megmozdulásokat. A belügyminisztérium hétvégi közlése szerint több mint száz ember vesztette életét és több mint hatezren megsebesültek az országos tüntetéssorozaton.

Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök hétfőn felszólította a hadsereg vezetését, hogy vonják ki a katonákat Szadrvárosból, és helyettük a rendőrség vegye át a kerület ellenőrzését. Arra utasította továbbá a biztonsági erőket, hogy a tüntetőkkel szembeni fellépés során egész pontosan tartsák be az előírásokat a demonstrálók védelme érdekében.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑