Cadmus fordítás Cadmus

Elítélték Iránban a kötelező fejkendőviselés ellen küzdő ügyvédnőt

2019. 03. 07.

Elítéltek Iránban egy Szaharov-díjas emberi jogi ügyvédnőt, aki a fejkendő (hidzsáb) kötelező viselése ellen küzd – közölte szerdán egy aktivista csoport, hozzátéve, hogy többévi börtönre is ítélhetik őt.

Az 55 éves Nasrin Sotoudeh korábban már kapott három év börtönbüntetést munkája miatt.

Az ügyvédet távollétében ítélték el, miután megtagadta a részvételt a teheráni forradalmi bíróságon lefolytatott tárgyaláson, mert nem választhatta ki védőügyvédjét. A forradalmi bíróság az iráni rezsimre fenyegetést jelentő ügyekben folytat eljárást, és a tárgyalások zárt ajtók mögött zajlanak.

A vádak között szerepelt Sotoudeh tagsága egy jogvédő csoportban, de korrupció és prostitúcióra buzdítás is. Szakértők szerint ez azt sugallja, hogy letartóztatásának ügyvédi tevékenységéhez mindenképpen van köze.

Az ügy érzékelteti, hogy mennyire tart a teheráni rezsim még a békés kihívástól is – mondta Hádi Gaemi, a New York-i székhelyű Iráni Emberi Jogok Központja jogvédő szervezet vezetője. Az iszlám köztársaság vezetői „tudják, hogy az ország jelentős részének elege van a fejkendőviselést előíró törvényekből” – tette hozzá.

Az eljárást tényét az ügyvéd férje, Reza Handan tette nyilvánossá a Facebookon, amivel ő hatéves börtönbüntetést kockáztat – hívta fel a figyelmet Gaemi.

A jogvédő rámutatott, hogy Szotoudeh egyik védencét 20 éves börtönbüntetésre ítélték részvételéért a hidzsáb elleni tüntetéseken, ami jól mutatja a teheráni vezetés ebben a kérdésben tapasztalható érzékenységét. Gaemi úgy véli, hogy az iszlám köztársaság vezetői a fejkendő elleni tüntetéseket összekötik a gazdasági helyzet miatti megmozdulásokkal, amelyek nagyjából ugyanabban az időben, 2017 végén és 2018 elején történtek.

A hidzsáb és az egész testet elfedő ruha, a csador a perzsa kulturális örökség része. A fejkendő és a csador 1936-ban vált politikai jelképpé, miután Irán nyugatbarát uralkodója, Reza Pahlavi sah a modernizáció jegyében betiltotta őket. 1979-ben, az iráni iszlám forradalmat vezető Ruholláh Khomeini kötelezte a női köztisztviselőket a csador hordására. A döntés ellen ezrek tiltakoztak Teheránban, és Homeini végül meghátrált. Ugyanakkor később minden iráni nő számára kötelezővé vált a hidzsáb viselése és a testhez simuló ruhák kerülése.

Az öltözködés szabadságáért számos iráni nő vonult utcára 2017 végén és 2018 elején.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑