Cadmus fordítás Cadmus

Elkezdődött Joseph Zen katolikus bíboros pere Hongkongban

2022. 09. 26.

Elkezdődött a kilencvenéves Joseph Zen bíboros és öt társának pere Hongkongban hétfőn.

A hongkongi rendőrség arra hivatkozva tartóztatta le őket, hogy egy hivatalosan nem bejegyzett alapot működtettek, amely a 2019-es demokráciapárti megmozdulásokon letartóztatott tüntetőket segítette. Bár az alapot 2021 augusztusában megszüntették, a hongkongi rendőrség tavaly szeptember óta vizsgálja annak működését.

Zent, aki az egyik legmagasabb rangú katolikus vezető Ázsiában, májusban tartóztatták le Denise Ho énekessel és Margaret Ng ügyvéddel együtt. Rajtuk kívül bíróság elé állították Hui Po Keung kutatót és Cyd Ho egykori képviselőt. Mindannyian az alap kurátorai voltak. A hatodik vádlott, Szce Csing-vi az alap titkára volt.

A csoport minden tagja ártatlannak vallotta magát. Büntetésként akár 10 ezer hongkongi dollár (535 ezer forint) pénzbírságot is kiszabhatnak rájuk. Börtön nem fenyegeti őket.

Zen bíboros, Hongkong nyugalmazott püspöke régóta a demokrácia szószólójaként tevékenykedett mind Hongkongban, mind Kínán belül: nyíltan kritizálta Hszi Csin-ping kínai elnök hatalomgyakorlását, de felszólalt a római katolikus vallásúak üldöztetése és a Peking által 2020-ban Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvény ellen is.

A 7,3 millió lakosú Hongkongban 390 ezer katolikus él. A Vatikán jelezte: figyelemmel kíséri a fejleményeket.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑