Cadmus fordítás Cadmus

Elkezdték feloldani a Lipeck régióban korábban bevezetett biztonsági intézkedéseket

2023. 06. 24.

Elkezdték feloldani szombat este a Moszkvától délre lévő Lipeck régióban néhány órával korábban bevezetett biztonsági intézkedéseket – jelentette be Igor Artamonov, a régió kormányzója.

Artamonov a Telegramon azt is közölte, hogy hamarosan újra megnyitják a térségbe vezető utakat.

A kormányzó korábban “a közrend és a biztonság szavatolása érdekében” arra kérte a régió lakosait, hogy ne hagyják el otthonaikat, és ne menjenek sehova, ha nem feltétlenül szükséges.

Lipeck régió fekszik a legközelebb Moszkvához azok közül, ahonnan a szombat hajnalban lázadást indító Wagner-csoport tevékenységéről beszámoltak helyi tisztségviselők.

Jevgenyij Prigozsin, a magánhadsereg vezetője nem sokkal korábban jelentette be, hogy visszahívta az orosz főváros felé vonuló katonáit annak érdekében, hogy elkerüljék a vérontást.

Szemtanúk szerint a Moszkvától mintegy 1200 kilométerre fekvő Rosztov-na-Donuból is elkezdtek már kivonulni a Wagner harcosai – jelentette a Reuters hírügynökség. A város katonai létesítményeit a reggeli órákban foglalta el a magánhadsereg.

A fehérorosz elnöki hivatal jelentette be, hogy sikerült megegyezésre jutnia Jevgenyij Prigozsinnal arról, hogy állítsák le a Moszkva felé tartó zsoldosokat.

Este azt közölték, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ismét – a nap folyamán már másodszor – telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akit részletesen tájékoztatott arról, hogy milyen eredménnyel zárult a minszki vezetés megbeszélése Prigozsinnal. A közlés szerint Putyin köszönetet mondott szövetségesének a “teljesített feladatért”.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑