Cadmus fordítás Cadmus

Ellenséges kijelentései miatt Mali kiutasította a francia nagykövetet

2022. 02. 01.

Felszólította a francia nagykövetet hétfőn a mali kormány, hogy hetvenkét órán belül hagyja el a nyugat-afrikai országot a francia hatóságok által az átmeneti kormányra tett “sértő” megjegyzések miatt – áll abban a hivatalos közleményben, amelyet az állami televízióban olvastak fel. Franciaország közölte, hogy tudomásul vette a döntést.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter pénteken kijelentette, hogy a mali junta a nyugat-afrikai ország és európai partnerei közötti feszültségek közepette “kicsúszott az ellenőrzés alól” a katonai együttműködést és a választásokat illetően.

A francia külügyminiszter “illegitimnek” nevezte a katonai kormányzatot. Florence Parly francia védelmi miniszter szombaton kijelentette, hogy a francia katonák nem maradnak Maliban, ha ennek túl magas ára lesz.
“Joel Meyer őexcellenciáját, a bamakói francia nagykövetet bekérették a külügyminisztériumba, és közölték vele a kormány döntését, amelyben felkérték, hogy a francia külügyminiszter ellenséges és sértő kijelentései miatt hetvenkét órán belül hagyja el az ország területét” – áll a kormány közleményében.

A volt gyarmattartó Franciaország katonái 2013 óta állomásoznak Maliban és a Száhel-övezetben a terrorszervezetek ellen indított Barkhane kódnevű hadművelet keretében.

Franciaország tudomásul veszi mali nagykövete kiutasítását, és visszahívja mali nagykövetét – áll a francia külügyminisztérium közleményében. A dokumentum emlékeztet arra, hogy Párizs szolidáris európai partnereivel, mindenekelőtt Dániával, amelynek a Takuba terrorellenes művelet keretében a nyugat-afrikai országba érkezett kontingensét a bamakói junta “megalapozatlan indokokra” hivatkozva kiutasította.

A dokumentum hangsúlyozta Párizs elkötelezettségét “a Száhel-övezet stabilizálása és fejlesztése mellett a (Burkina Fasót, Malit, Mauritániát, Nigert és Csádot tömörítő) Száhel Szövetségben lévő szövetségesei oldalán”.
A kapcsolatok azóta romlanak, amióta 2020 augusztusában ezredesek ragadták meg a hatalmat a 2012 óta biztonsági és politikai válságba süllyedt országban.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑