Cadmus fordítás Cadmus

Ellentámadásba lendült az Iszlám Állam

2017. 11. 10.

A szír hadsereg által néhány napja elfoglalt kelet-szíriai Abu-Kemál mintegy negyven százalékát szerezték vissza a dzsihadista szervezet harcosai.

Heves harcok folynak a szíriai–iraki határ közelében fekvő város szívében a dzsihadisták, illetve az iraki erők mellett harcoló Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) síita milícia és a szír hadsereg oldalán harcoló Hezbollah libanoni síita milícia harcosai között.

A Hezbollahhoz köthető al-Manár televízió, valamint a szíriai hadsereggel és szövetségeseivel kapcsolatban álló Központi Katonai Médiaközpont (CMMC) szerdán jelentette, hogy a szíriai hadsereg és a velük szövetséges milíciák bekerítették Abu-Kemál városát.

Az al-Manár és a CMMC is azt közölte, hogy a szír hadsereg és szövetségesei  összezártak az iraki kormányerőkkel a határ mentén. Ahmed al-Aszadi, a Népi Mozgósítási Erők szóvivője viszont a közép-iraki Kerbela városában tartott pénteki sajtótájékoztatóján tagadta, hogy csapataik Irakon kívül tartózkodnának, és hogy részt vennének az Abu-Kemálban tartó összecsapásokban.

A Szíriai Arab Hadsereg egyik parancsnoka szerdán számolt be arról, hogy a szír katonák és szövetségeseik elfoglalták az Iszlám Állam utolsó kelet-szíriai fellegvárát.

A Hezbollah által működtetett egyik médium pénteken jelentette, hogy a városban tartózkodik Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője is, akinek korábban már többször is halálhírét keltették.

A hadsereg nem reagált a dzsihadista vezető jelenlétéről szóló híradásra. A Washington vezette nemzetközi koalíció, amely egyebek között a Szíriai Demokratikus Erők nevű ellenzéki ernyőszervezetet támogatja légierejével a dzsihadisták elleni harcban, közölte: nincs közzétehető információja Bagdadi hollétére vonatkozóan.

Orientalista.hu – Sinoda MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑