Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Ellentámadásba lendültek a szíriai kurdok

2018. 01. 22.

Kurd fegyveresek visszaszerezték hétfőn azoknak a területeknek a nagy részét, amelyeket előző nap török katonák, illetve azok szíriai szövetségesei foglaltak el tőlük az északnyugat-szíriai Afrín térségében, a török határ közelében – közölték kurd tisztségviselők.

Az afríni kurd sajtóközpont és a harci eseményeket nyomon követő, Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat közlése szerint a kurd erők nagy erejű ellentámadást hajtottak végre. A „különleges katonai műveletben” kurd fegyveresek a törökök hat szövetséges harcosával végeztek.
Törökország a hét végén offenzívát indított Afrín körzetében a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű katonai koalíció és a benne részt vevő Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen. Utóbbit Ankara a törökországi kurd szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja. A török szárazföldi csapatok oldalán harcolnak az Ankarával szövetséges mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) fegyveresei is.
Az Olajág fedőnevű hadművelettel Törökország új frontot nyitott a már csaknem hét éve húzódó szíriai polgárháborúban. Ankara célja, hogy úgynevezett „biztonságos zónát” alakítson ki a határvidéken mintegy 30 kilométeres mélységben.

Az YPG közlése szerint a török katonák új frontot nyitottak hétfőn, az összecsapások az Afríntól északnyugatra eső térségben zajlanak. Szóvivőjük tudatta, hogy az SDF heves harcokat vív a török erőkkel.

Az SDF szóvivője sajtótájékoztatóján azt mondta: vizsgálják annak lehetőségét, hogy erősítést küldjenek Afrín térségébe annak érdekében, hogy segítsenek visszaverni a török támadást. Kino Gabriel szóvivő egyúttal azt is kérte, hogy a nemzetközi szereplők tegyenek erőfeszítéseket a török offenzíva megállítására.

Az SDF közleményében hangoztatta: a kurdok szíriai enklávéja ellen indított török invázió „egyértelmű támogatás” az Iszlám Állam nevű terrorszervezet számára. Az Egyesült Államok támogatását élvező koalíció szerint bár a dzsihadista szervezet elvesztette legfontosabb fellegvárait, továbbra sem elhanyagolható tényező.

A Habertürk című török lap vasárnap késő esti jelentése szerint a török szárazföldi erők már nyolc kilométerre nyomultak be szíriai területre Afrín térségében. Az Anadolu török állami hírügynökség pedig azt közölte: a szíriai határhoz folyamatosan érkeznek az újabb csapatok.

Az OSDH értesülése szerint az utóbbi 24 órában 21 civil, köztük hat gyermek vesztette életét a török haderő csapásainak következtében. Ankara korábban azt közölte, hogy polgári célpontokat nem fog támadni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn tanácskozást tart a szíriai helyzetről.

A NATO hétfői közleményében kiemelte: folyamatosan konzultálnak Törökországgal az Afrín térségében zajló offenzíva fejleményeiről. A katonai szervezet szerint Ankarának joga van az önvédelemhez, de ezt „arányos és kimért módon” kell alkalmaznia.

Orientalista.hu – Magyar Idők, MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑