2018. 10. 11.

Elmozdulást akar az észak-ciprusi török államfő

Mustafa Akıncı, az Észak-Ciprusi Török Köztársaság (KKTC) köztársasági elnöke kijelentette, hogy nem kívánják a ciprusi status quo folytatódását.

Akıncı az elnöki palotában fogadta az észak-ciprusi kormányt alkotó politikai pártok vezetőit.

A megbeszélést követően az észak-ciprusi államfő a sajtónak nyilatkozott, ahol elmondta, hogy úgy értékelték, hogy minél hamarabb meg kell nyitni a Derinya és Aplıç határátkelőket, amelyeknek a megnyitását az ENSZ-főtitkár ciprusi különleges megbízottjával, Elizabeth Speharral folytatott ciprusi tárgyalások során a bizalmat növelő lépések keretében határozták el.

Akıncı elmondta, hogy lehetségesnek tartja, hogy az ENSZ ebben a hónapban bejelentésre kerülő ciprusi jelentésével találkozóra kerüljön sor Nikosz Anasztasziadisz dél-ciprusi görög vezetővel.

„Reméljük, hogy erre egy nem túl távoli időpontban sor kerülhet.” – közölte az államfő.

Akıncı köztársasági elnök kifejtette, hogy úgy gondolja, hogy a dél-ciprusi görög vezetővel folytatandó megbeszélésen közösen meghatározzák majd a Derinya és Aplıç átkelők megnyitásának napját, és beszélni fognak a népszavazás bejelentéséről, valamint arról, hogy miként fogják kialakítani a sziget jövőjét.

Az államfő jelezte, hogy felelősséggel tartoznak azért, hogy a szigeten egy jobb és szebb jövőt teremtsenek, valamint elmondta, hogy az előttük álló napok mozgalmasak lesznek és teljesíteni fogják a rájuk eső feladataikat.

„Békés és nyugodt jövőt akarunk ezen a szigeten. Nem akarjuk, hogy Cipruson tovább folytatódjék a status quo. Nem léphetünk ki az ENSZ keretei közül, az ENSZ részt fog venni, rész kell vennie ebben a folyamatban.” – nyilatkozta Akıncı.

TRT

, , ,
Back to Top ↑