Cadmus fordítás Cadmus

Elnökválasztást tartanak a Fülöp-szigeteken

2022. 05. 10.

Elnökválasztás kezdődött hétfőn a Fülöp-szigeteken, amelyen a néhai diktátor, Ferdinand Marcos fia a felmérések szerint elsöprő győzelmet arathat.

Mintegy 67 millió embert várnak a szavazóhelyiségekbe, ahol az elnök személyéről dönthetnek, de megválasztják az alelnököt, valamint a parlamenti képviselőket, a szenátorok felét, 81 tartományi kormányzót és más helyi tisztviselőket is. Elemzők magas részvételt jósolnak.

Tíz jelölt verseng a távozó Rodrigo Duterte elnök helyéért. A legesélyesebb a győzelemre az ifjabb Ferdinand Marcos, akinek apja diktátorként vezette az országot, míg az 1980-as évek közepén fény nem derült korrupciós ügyeire, ami után elűzték a hatalomból, és az országot is kénytelen volt elhagyni.

Az ifjabb Marcos fő riválisa, a jelenlegi alelnök, Leni Robredo. Az 57 éves jogász és közgazdász a 2016-os alelnöki versenyben legyőzte az ifjabb Marcost. Akkor azt ígérte, hogy megszabadítja a Fülöp-szigeteki demokráciát a korrupciótól.

Az elnökjelöltek között szerepel még a bokszlegenda Manny Pacquiao és a mélyszegénységből érkező egykori színész, Manila jelenlegi polgármestere, Francisco Domagoso, de csak az ifjabb Marcos és Robredo esélyes a győzelemre.
Nem sokkal a szavazás megkezdése után három biztonsági őr meghalt az ország déli részén fekvő Mindanao szigeten. Buluan településen fegyveresek nyitottak tüzet egy szavazóhelyiségre – közölte a rendőrség.

Az állam második legnagyobb szigetén a kommunista felkelőktől az iszlamista fegyveresekig számos fegyveres csoport aktív. Vasárnap este a szintén Mindanaón található Datu Unsay településen egy szavazóhelyiség előtt történt robbanás következtében kilenc ember megsérült.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑