Előre be nem jelentett látogatást tett Afganisztánban az amerikai védelmi miniszter

Előre be nem jelentett látogatást tett kedden Afganisztánban Christopher Miller ügyvivő amerikai védelmi miniszter, és az ország elnökével tárgyalt csapatkivonási témákról – közölte a Pentagon.

Miller tanácskozott Asraf Gáni államfővel, és megbeszélést tartott Scott Miller tábornokkal, a helyi amerikai erők parancsnokával.

Miller egy héten belül a második magas rangú amerikai katonai vezető, aki Afganisztában járt. Előtte Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnöke múlt szerdán tárgyalt Kabulban az afgán katonai vezetőkkel a kormányellenes tálib felkelők növekvő aggodalmat keltő, fokozódó támadásairól az afgán kormányerők ellen.

Az úgynevezett dohai megállapodásban, amelyet még februárban írtak alá az amerikaiak és a tálibok, a Trump-kormányzat beleegyezett az amerikai csapatok fokozatos kivonásába. Ennek jövő májusra kell befejeződnie, ha a megállapodás feltételeit betartják. Az egyik feltétel a tálib támadások visszafogása egészen az országos tűzszünet eléréséig.

A védelmi miniszter a múlt hónapban jelentette be, hogy 2021. január 15-ig 2500 főre csökken a jelenlegi mintegy 4000-ről az Afganisztánban állomásozó amerikai katonaság létszáma. A Pentagon szerint a határidőt be tudják tartani.

Miller az ott szolgáló amerikai katonákkal is találkozott több helyszínen. Köszönetet mondott nekik azért, hogy az ünnepek alatt is önfeláldozóan helytállnak.

A miniszter az útja során Nagy-Britanniában felkeresett két amerikai légitámaszpontot, és járt Németországban is az ott állomásozó amerikai katonáknál.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑