Előre hozott választásokat és korrupció elleni fellépést ígér az új iraki kormányfő

Előre hozott választások egy éven belüli megtartását és a korrupció elleni határozott fellépést ígért Adnán az-Zurfi új, kijelölt iraki miniszterelnök kedd este elmondott beszédében.

Azt ígérte, hogy az ENSZ helyi irodájával együttműködve tiszta, szabad és átlátható választásokat tartanak majd az új kormány megalakulását követő egy éven belül.

A belpolitikai válságot kiváltó tömegtüntetésekkel kapcsolatban kijelentette, hogy megvédik a tiltakozókat és a civil aktivistákat, és
keményen fognak dolgozni, hogy bíróság elé állítsák azokat, akik demonstrálókkal vagy a biztonsági erők tagjaival végeztek.

Adnán az-Zurfi legitimeknek nevezte a tiltakozók társadalmi igazságosságra, jobb munkalehetőségekre és közszolgáltatásokra vonatkozó követeléseit. Az új kormányfő egyúttal azt ígérte, hogy hatalmas erőfeszítéseket tesznek az új koronavírus-járvány megfékezéséért.

A miniszterelnök arra is ígéretet tett, hogy kabinetje a lehető leghamarabb megküldi majd a parlamentnek a 2020-as költségvetés tervezetét, amelyben igyekeznek növelni a nem kőolajtermékekből származó bevételeket, és lefaragni a nem nélkülözhetetlen kiadásokat.

Adnán az-Zurfi kedden kapott kormányalakítási megbízást Barhám Száleh iraki elnöktől,
és az alkotmány értelmében harminc nap áll rendelkezésére, hogy megalakítsa kabinetjét, amelynek tagjairól és a kormányprogramról is külön-külön kell szavaznia a parlamentnek.

Origo.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑