Cadmus fordítás Cadmus

Előzetes megbeszéléseket kezdtek az ellenzéki pártok Izraelben

Beni Ganz, az ellenzéki centrista Kék–fehér párt elnöke megbeszélést folytatott hétfőn az Izrael a Hazánk (Jiszraél Béténu) nacionalista liberális párt vezetőjével, Avigdor Libermannal, majd az arab pártokból alakult Közös Lista vezetőivel a kormányalakítás lehetőségeiről – jelentette a Jediót Ahronót című újság internetes változata, a ynet.

Március 2-án Izraelben kevesebb mint egy éven belül harmadszor tartottak parlamenti választást – amely ezúttal is patthelyzetet eredményezett. Beni Ganz célja ideiglenes kisebbségi kabinet létrehozása az arab pártok nagy részének külső támogatásával, hogy ezzel feloldja a politikai patthelyzetet, és elkerülhetővé váljon az újabb voksolás.

A választásokon a 120 fős törvényhozásban a második legtöbb, 33 mandátumot szerző Kék-fehér párt elnöke hétfőn először Avigdor Libermannal találkozott, hogy meghatározzák esetleges közös kormányuk irányelveit.

„Jó megbeszélést folytattunk, amelyen az alapelvekről beszéltünk, és megállapodtunk az együttműködésről a kormány létrehozása érdekében, hogy kivonszoljuk Izraelt a mocsárból, és megakadályozzuk a negyedik választást” – mondta Beni Ganz a tárgyalás után.

Még nem beszéltek konkrét kormányalakításról

A katonai rádiónak Avigdor Liberman úgy fogalmazott, hogy még nem beszéltek a konkrét kormányalakításról, hanem csak az alapelvekről, mert koalíciós megállapodás csak úgy jöhet létre közöttük, ha Reuven Rivlin államfő megbízza Beni Ganzot a kormányalakítással.

Beni Ganz délután a Közös Lista néven pártszövetségbe tömörült arab pártok vezetőivel is tárgyalt, de a szövetség negyedik pártja, a szélsőségesnek tekintett Balad nevű mozgalom delegáltja nem vett részt a megbeszélésen. Ganz így nem a lista összes, 15, hanem csak 12 parlamenti képviselőjének támogatásáról tárgyalt Ajman Ode, Ahmad Tibi és Manszur Abbász politikusokkal.

Amennyiben Ganz mellé állnak, akkor Libermanék, valamint a baloldali lista és a Kék-fehér párt együttes mandátumaival a Kék-fehér párt elnökét 59, míg a jobboldali-vallásos tömb révén az ügyvivő kormányfőt, a Likud elnökét, Benjámin Netanjahut csak 58 parlamenti képviselő nevében ajánlhatják majd kormányfőnek.

„Olyan kormány létrehozása a cél, amely minden izraeli állampolgárt, zsidót és arabot is szolgál majd, és fellép a negyedik választások megakadályozása érdekében” – mondta Ganz.

Ganz frakciófegyelmet követelt

Az elmúlt napokban a Közös Lista vezetői többször bírálták Ganzot, amiért a Közös Lista tagjainak külső támogatásával létrejövő kisebbségi kormány megalakításáról beszélt, miközben akkor még nem is egyeztetett velük erről a kérdésről – mutatott rá a ynet.

Közben a Kék–fehér párt soraiban két képviselő, Joáz Handel és Cví Hauser bejelentette, hogy nem támogatja egy ilyen kisebbségi kormány felállítását. Ganz frakciófegyelmet követelt tőlük a jövendő szavazásokon, de a ynet szerint megtagadták ezt.

A pártvezetés lemondásra szólította fel őket parlamenti mandátumukról, amennyiben nem támogatják a kisebbségi kormányt, de a helyi törvények értelmében a párt vezetője nem menesztheti pártjának megválasztott képviselőit.

A párt vezetői azzal érvelnek kormányalakítási tervük mellett, hogy céljuk a lehető leggyorsabban létrehozni a kormányt, ugyanakkor nyitva akarják hagyni az ajtót a Likud és a jobboldal későbbi csatlakozása előtt, vagyis így két lépésben hoznának létre egységkormányt.

Izraelben 11 hónapon belül háromszor rendeztek parlamenti választásokat, miután patthelyzet alakult ki a Benjámin Netanjahu kormányfőségét támogató, és az azt ellenző parlamenti csoportok között, és két választás után sem tudott kormányt felállítani soraiból a 120 fős kneszet.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑