Cadmus fordítás Cadmus

Elszállítják a migránsokat Belgrád központjából

Elszállítják a Belgrád központjában hónapok óta sátorozó migránsokat a következő három hét során – jelentette a szerb sajtó szerdán.

Több mint ezer illegális bevándorló állomásozik hónapok óta a szerb főváros központi pályaudvarának közelében, a parkolókban és a raktárakban sátorozókat azonban a szerb hatóságok a következő hetekben különböző befogadóközpontokba szállítják.

A migránsok többsége hajlandó felszállni a buszokra, amelyeket a hatóságok biztosítottak az elszállításhoz, néhányan viszont inkább a szabad ég alatt maradnának, mert félnek a kitoloncolástól. A belgrádi vezetés azonban közölte: nem engedélyezi a továbbiakban, hogy a migránsok a városi parkokban sátorozzanak.

A helyi lakosság sokat panaszkodott a bevándorlók jelenléte miatt

Az illetékes minisztériumban közölték: azért szállítják el a migránsokat, mert a barakkokat és a raktárokat le kell bontani, és a helyi lakosság is sokat panaszkodott a bevándorlók jelenléte miatt. Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője szerint viszont úgy tűnik, hogy a szerb kormánynak nincs konkrét terve vagy stratégiája a migránskérdés megoldására.

A Magyar Szó című újvidéki napilap szerdai számában közölt tudósítás szerint Djurovic örvendetesnek nevezte, hogy a Belgrádban sanyarú körülmények között élő migránsokat befogadóközpontokba szállítják, mindazonáltal aggodalmának adott hangot, hogy lesz-e ott elég hely.

7-8 ezer bevándorló tartózkodik Szerbiában

“Belgrád központjában és Szerbia egyéb városaiban az utcán, az ellátási rendszeren kívül nyolc-kilenc hónapja élnek migránsok. Eddig semmi sem történt a jogi státusuk rendezése érdekében, még csak el sem kezdődött a menedékügyi eljárás. A legtöbbjük illegálisan lépett Szerbia területére, emiatt igencsak nehéz élniük azokkal a jogokkal, amelyek egyébként megilletik a menedékkérőket (.) Az országhatárokat lezárták, tehát semmi esély arra, hogy eljussanak Nyugat-Európába, de a hazájukba sem térhetnek vissza” – magyarázta a menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője.

Rados Djurovic rámutatott, hogy egyrészt az országban tartózkodó migránsok nem hajlandók menedékért folyamodni, másrészt az elbírálás is nagyon lassan folyik. Mint mondta: értesülései szerint Belgrád minden olyan ember menedékkérelmét elutasítja, “aki útja során áthaladt valamelyik európai uniós országon”.

A hivatalos adatok szerint a nyugat-balkáni országban 7-8 ezer bevándorló tartózkodik.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑