Cadmus fordítás Cadmus

Elutasították a bejrúti robbanást vizsgáló bíró személye elleni panaszokat

2021. 10. 05.

Tovább vezetheti az eljárást a több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó tavaly augusztusi bejrúti robbanás ügyében vizsgálódó bíró, Tarek Bitar, miután a fellebbviteli bíróság hétfőn elutasította a személye ellen kezdeményezett panaszos beadványokat.

A vizsgálóbírót három egykori miniszter próbálta meg elmozdítani posztjáról azzal, hogy múlt héten részrehajlással vádolták meg, és eljárást indítottak ellene. Egyikük Nohad Masnúk volt belügyminiszter volt, akit Bitar ki akart hallgatni hanyagság és hivatali visszaélés gyanújával.

Rajta kívül panaszt emelt még, és ezzel egy időre le is állította a vizsgálatot Ali Hasszan Halil volt pénzügyminiszter és Gázi Zejter volt közfoglalkoztatási miniszter is.

Mindhármuk beadványát elutasította hétfőn a bíróság, és külön-külön 800 ezer libanoni font (160 ezer forint) pénzbírság megfizetésére kötelezte őket.

Bitar elődjét sikerült hasonló módszerrel elmozdítani februárban az ügy vizsgálóbírói pozíciójából, miután az általa megvádolt két egykori miniszter kétségbe vonta semlegességét.

Tarek Bitar júliusban parlamenti képviselők és biztonsági szervezetek vezetői ellen kezdeményezett jogi eljárást a robbanással összefüggésben.

Kérvényezte a kormánytól és a belügyminisztériumtól, hogy kihallgathassák a két legmagasabb rangú biztonsági főnököt, a biztonsági igazgatóság, illetve az állambiztonsági hivatal vezetőjét.

Felkérte a parlamentet, hogy függessze fel annak a két képviselőnek és egy volt belügyminiszternek a mentelmi jogát, aki ellen még elődje emelt vádat.

Bitar megerősítette továbbá a Haszan Diáb libanoni ügyvezető kormányfő elleni – még tavaly decemberben bejelentett – vádemelést is az ügyben, illetve közölte, hogy vádat emelnek még a hadsereg egy volt parancsnoka és a katonai hírszerzés volt vezetője ellen is.

Az áldozatok hozzátartozói és a károsultak közül sokan a hatalmon levő politikai osztályt vádolják korrupcióval és azokkal a mulasztásokkal, amelyek a robbanáshoz vezethettek. Széles körű az elégedetlenség amiatt, hogy több mint egy év elteltével még mindig nem sikerült a felelősöket megnevezni.

MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑