Cadmus fordítás Cadmus

Elutasították az afgán környezetvédelmi szakértők akkreditációját a klímacsúcsra

2021. 11. 01.

Hat afganisztáni környezetvédelmi szakértő jelentkezését, akik az országuk képviseletében vettek volna részt a Cop26 világkonferencián, néhány nappal a rendezvény kezdete előtt elutasították.

A hatan – öt férfi és egy nő, akiket nem lehet megnevezni, mert ez veszélyeztetné a biztonságukat – alig várták, hogy elutazhassanak az eseményre, hogy a csúcstalálkozón az afgánok klímavészhelyzet miatti aggodalmaiknak hangot adjanak.

Mindannyian elmenekültek a tálibok elől, és a szomszédos országokban bujkálnak, ahonnan könnyen eljuthatnának az Egyesült Királyságba.

A hat kérelem elutasítását nem indokolták. Kezdetben azt hitték, hogy a belügyminisztérium vagy a Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatal (FCDO) megvétózta az Egyesült Királyságba való utazásukat.

Az FCDO forrásai azonban azt mondták a The Guardiannek, hogy a döntést egyik brit kormányhivatal sem hozta meg. Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) titkársága nem fogja regisztrálni az afganisztáni küldötteket a Cop26-ra, amíg a Cop-irodától nem kapnak további útmutatást – mondták a források.

A hat személy, akik korábban az ENSZ programjainak, az előző, tálibok előtti afganisztáni kormánynak vagy országuk nemzeti környezetvédelmi szerveinek dolgoztak, elmondták, hogy nagyon feldúltak az UNFCCC azon döntése miatt, hogy nem vehetnek részt ezen a kulcsfontosságú konferencián.

„Nagyon csalódottak vagyunk a döntés miatt. A vízumhoz szükséges valamennyi követelménynek megfeleltünk, de az UNFCCC titkársága minden megfelelő indoklás nélkül – talán az Afganisztánban jelenleg is fennálló politikai helyzet miatt – elutasította a jelölésünket“ – mondta az egyik küldött.

Egy másik hozzátette: „Ezzel az intézkedéssel az UNFCCC titkársága elfojtotta az éghajlatváltozás hatásainak több millió afgán áldozatának hangját. Az éghajlatváltozás nem ismeri a határokat. Nem lett volna szabad összekeverniük a környezetvédelmet a politikával. Reméltük, hogy részt vehetünk a Cop26-on, hogy felemeljük az éghajlatváltozás káros hatásainak több millió afgán áldozatának hangját.“

Bár Afganisztán a globális kibocsátás mindössze 0,03 százalékáért felelős, az országot súlyosan érinti az éghajlati válság.

Az UNFCCC titkárságának a küldöttekhez intézett első levele az Egyesült Királyság segítségét kérte a hat küldött vízumkérelmének felgyorsításához és a Cop26-on való részvételük megkönnyítése érdekében a vízumkiadáshoz. Egy későbbi levélben azonban az állt: „Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy Afganisztán nevében Önöket jelölték az UNFCCC Cop26 ülésszakán való részvételre. Az önök státusza azonban jelenleg elutasított.“

Az UNFCCC nem válaszolt a The Guardian többszöri megkeresésére, hogy magyarázatot adjon a konferencián részt vevő hat küldöttre vonatkozó fordulatra.

Liner.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑