Cadmus fordítás Cadmus

Elveszíthetik otthonukat a szír menekültek

Egyre komolyabban aggasztja a német hatóságokat a még áprilisban elfogadott szíriai újjáépítési törvény. Ennek értelmében ugyanis ha egy ingatlan az újjáépítésre kijelölt zónában található, a tulajdonosnak eredetileg 30 napja lett volna arra, hogy bizonyítsa tulajdonjogát.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Angela Merkel kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnök közbenjárását kérte az ügyben. Annyit sikerült elérni, hogy a határidőt egy évre meghosszabbították, de Berlinben még így is attól tartanak, hogy sok menekült azért nem tér majd vissza Szíriába, mert nem lesz hova.

„Sok megkeresés érkezett a hivatalunkba, emberek azt kérdezgették, mit jelent ez a törvény, mi a teendőjük. Nagyon nehéz megsaccolni, hány szíriait érint ez a jogszabály” – mondta Dominik Bartsch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának németországi képviselője.

A polgárháború 2011-es kitörése óta mintegy 800 ezer szír menekült érkezett Németországba. Berlin azzal számolt, hogy közülük sokan hazatérnek majd a helyzet rendeződésével. Viszont ha a törvény miatt elveszítik az otthonukat, akkor nem lesz hova visszatérniük.

Euronews

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑