2017. 04. 07.

Embeecsaempészekkel csapott össze a líbiai parti őrségTűzpárbaj alakult ki csütörtökön Líbia nyugati részén embercsempészek és a líbiai parti őrség között, az összecsapásban négy feltételezett embercsempész meghalt – közölte Ajjúb Kászem, a líbiai haditengerészet szóvivője.

A tűzharc során megsebesült egy, az őrhajón tartózkodó német újságíró is. A parti őrség járőrözés közben, radarján vette észre a fegyveresek csónakját, amely egy migránsokat szállító csónaktól nem messze haladt a Tripolitól mintegy 45 kilométerre nyugatra fekvő Zavíja közelében.

A fegyvereseket megállásra szólították fel, de azok tüzet nyitottak, mire a járőrök viszonozták a tüzet. A lövöldözést követően két feltételezett embercsempészt vettek őrizetbe, az egyik fegyveres eltűnt – közölte Kászem.

Líbia partvidékének nyugati részéről indul útnak a Földközi-tengeren át Európába igyekvő bevándorlók többsége, és a térségben kiterjedt embercsempész-hálózat működik. A csempészek a bevándorlókat általában felfújható gumicsónakokban indítják útnak, épp csak annyi üzemanyaggal, hogy elérjék a nemzetközi vizeket, ahol európai vagy egyéb felségjelzésű hajók mentik ki a tengeren rekedt migránsokat.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint míg a tavalyi év első negyedében 28 942-en érték el az olasz partokat, addig idén március 29-ig ez 23 125 migránsnak sikerült, ami 20 százalékos csökkenést jelent.

Az embercsempészek által bonyolított forgalom nagyban időjárásfüggő: ha nyugodt a tenger, sokkal több rozoga hajó vág neki az útnak a líbiai partokról indulva. Az idei év eleje és március 26-a között 649 migráns veszett oda vagy tűnt el a Földközi-tengeren az IOM tudomása szerint. Tavaly ugyanezen időszak alatt 714 halottról vagy eltűntről számolt be a szervezet.

Orientalista.hu – MTI

,
<


Back to Top ↑