Embercsempészek és civil szervezetek kapcsolatát vizsgálják

Egyre többen bírálják a Földközi-tengeren tevékenykedő bevándorláspárti civil szervezeteket. Az uniós határvédelmi ügynökség szerint a civilek gyakorlatilag embercsempészek kezére játszanak. Most már majdnem minden második menedékkérőt ők hoznak magukkal Líbiából Európába.

A szicíliai ügyészség a Frontex európai part- és határvédelmi ügynökséggel és az olasz haditengerészettel együttműködésben indított vizsgálatot.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász ezzel kapcsolatban az M1 Ma Este című műsorában elmondta: mivel az Afrikából, Fekete-Afrikából érkező migránsok szállításának több mint 40 százalékát a civilek és segélyszervezetek bonyolítják le Európába, ez komoly aggályokat vet fel a Frontex elnöke szerint is.

Az alkotmányjogász kiemelte, hogy bár a balkáni útvonal tekintetében a nyomás 97 százalékkal csökkent, de a 2017 elején és 2016 elején Görögország tekintetében közzétett adatokat vizsgálva látható, hogy előbbi esetében 600 százalékban nőtt az irreguláris átkelések száma, 2016-ban összességében pedig 1,8 millió irreguláris határátkelés volt.

Az olasz hatóságok azért vizsgálódnak, mert a legtöbb afrikai migráns mégiscsak Olaszországba érkezik meg – magyarázta ifj. Lomnici Zoltán, kiemelve, hogy a Szófia hadművelet arról szól, hogy az út csupán hatodát kelll megtennie a migránsoknak, mert összeszedik őket a Frontex hajói és Olaszországba szállítják őket – fogalmazott.

Óriási pénzről van szó arra vonatkozóan, miből teszik ezt a civil szervezetek – húzta alá az alkotmányjogász. Egy-egy átkelés akár 30 millió forintnak megfelelő eurót eredményez az embercsempészek számára, és több száz, adott esetben több ezer átkelésről van szó – fűzte hozzá Lomnici Zoltán.

A Frontex vezetőjének beszámolója szerint arról van információ, hogy az embercsempészekkel inkább összeegyeztethető a civil szervezetek tevékenysége, mint a parti őrséggel vagy a Frontex hajóival, ez pedig számos nemzetközi jogi kérdést is felvet – magyarázta a szakember.

Ha kiderül, hogy nem tiszta pénzekből működnek e civil szervezetek, és egyetlen céljuk, hogy minél több ellenőrizetlen migránst hozzanak be az unióba, akkor ezt a tevékenységet meg kell akadályozni, ez a Frontex határozott szándéka – húzta alá Lomnici Zoltán.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, M1)

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑