Emelkedett a mali etnikai vérengzés halálos áldozatainak száma

Százharmincnégyre emelkedett a mali etnikai vérengzés halálos áldozatainak száma – közölte az ENSZ vasárnap, egy nappal korábban ugyanis a mali hadsereggel kapcsolatban álló, a dogon népcsoporthoz tartozó milícia valóságos mészárlást követett el a fulani pásztorok és családjaik körében.

Mindeközben felvételek jelentek meg a világhálón az áldozatokról. A képeken tömegsírba dobott holttestek, meggyilkolt gyermekek, illetve többek elszenesedett földi maradványai láthatóak. Ez utóbbi arra enged következtetni, hogy többekre rágyújtottak egy épületet. Helyi közlések szerint a fulani áldozatokat lelőtték vagy bozótvágó késekkel halálra kaszabolták.

Moulaye Guindo, a közeli Bankass város polgármestere elmondta, hogy a vadászöltözéket viselő dogon fegyveresek helyi idő szerint szombaton kora hajnalban támadták meg a két környékbeli falut, Ogossagout és Welingarát.

„Rengeteg a halott. Ogossagout gyakorlatilag kiirtották” – mondta a polgármester.

Az ENSZ helyi békefenntartói erőinél egy forrás arról számolt be, hogy az áldozatok között idősek, gyerekek és várandós nők is voltak. A világhálóra feltöltött képek is ezt látszanak alátámasztani.

A mali látogatásán tartózkodó Francois Delattre francia ENSZ-nagykövet szombaton elítélte a „megbocsájthatatlan támadást”, és közölte: az ENSZ mali missziója a túlélők kimenekítésén dolgozik. Delattre közlése szerint legalább 55 túlélője van a támadásnak.

Egy túlélő szerint a tömeggyilkosság megtorlás lehetett azért, mert a héten az al-Kaidával szövetséges egyik helyi milícia bejelentette, hogy megölt 23 mali katonát. Azt állította, hogy azért támadtak a mali hadsereg tagjaira, mert a katonaság megtámadta fegyvereseiket és a fulanikat.

Az al-Kaida és a vele szövetséges fegyveres csoportok igyekeznek felszítani és kihasználni az etnikai feszültségeket Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban. Maliban 2013-ban a francia hadsereg avatkozott be, hogy megakadályozza a szélsőségesek térhódítását. A fegyveres milíciák azóta újraszervezték magukat, és ismét egyre nagyobb a befolyásuk Mali középső és északi részén.

A dogon népcsoport tagjai azzal vádolják a fulanikat, hogy támogatják a szélsőséges fegyveres csoportokat.

Eközben Ibrahim Boubacar Keita mali elnök bejelentette: a kormány feloszlatta a Dan Na Ambassagou nevű dogon milíciát, és a hadsereg több magas rangú tisztviselőjét eltávolította. Leszögezte: világossá akarják tenni, hogy az ország lakosságának védelme „az állam monopóliuma”.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet tavaly decemberben figyelmeztetett, hogy Mali középső és északi részein elszabadult a milíciák általi erőszak, a Dan Na Ambassagou és vezetője számos kegyetlenséget követett el.

MTI, Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , , , ,




Back to Top ↑