Emelkedett a mogadishui robbantások áldozatainak száma

Ötvenre emelkedett a szomáliai fővárosban, Mogadishuban elkövetett három pokolgépes merénylet áldozatainak a száma, ötvennyolc embert pedig továbbra is kórházban ápolnak – erősítették meg rendőrségi források szombaton.

„A törmelék alatt újabb holttesteket találtak, így a halottak száma már elérte az ötvenet. Még nem tudjuk, vannak-e mások is a romok alatt, de mindent megteszünk az eltűntek felkutatása érdekében” – mondta riportereknek egy magát megnevezni nem kívánó rendőrtiszt.

A sebesültek és a halottak nagy részét Mogadishu legnagyobb kórházába szállították. Mohamed Yusuf, a Madina nevű kórház igazgatója azt mondta, jelenleg harminckét, a merényletekben megsebesült embert ápolnak náluk.

A fővárost pénteken három robbantás rázta meg, egyebek között a politikusok és újságírók által is szívesen látogatott Sahafi szállodánál robbant két, gépkocsiba rejtett pokolgép, illetve a Bűnügyi Vizsgálati Hivatal (CID) épülete közelében egy másik.

Az áldozatok közt van a szálloda tulajdonosa, Abdifatah Abdirashid is, akinek korábban az apja is hasonló merényletben vesztette életét.

Röviddel a támadás után al-Shabaab terrorszervezet vállalta magára a merénylet elkövetését az lázadók Andalus nevű rádiójában.

A merényleteket az ENSZ, az Afrikai Unió Szomáliai Missziója (AMISOM) és több ország elítélte. Az AMISOM által kiadott közlemény nyugalomra inti a lakosságot és arra szólítja fel az embereket, hogy a rend helyreállításának érdekében működjenek együtt a biztonsági erőkkel.

Szomáliában a 90-évek polgárháborúja óta bizonytalanság uralkodik. Afrika szarván az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab harcol a nemzetközileg elismert kormány ellen. Az Afrikai Unió csapatai és a szomáliai hadsereg 2011-ben kiűzte a fővárosból a lázadókat, akik vidéken továbbra is aktívak.

Az Afrikai Unió katonáin kívül az Európai Unió is segíti tanácsadókkal, valamint az Egyesült Államok az al-Shabaab elleni légicsapásokkal a szomáliai hadsereget.

Magyar Idők, MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑