Emelkedik az olajár az OPEC szombati ülésének hírére

Emelkedett a kőolaj ára arra hírre, hogy szombaton tartják az OPEC és a szervezeten kívüliek rendkívüli ülését, ahol várhatóan arról döntenek, hogy fenntartják a termelésvisszafogásról korábban hozott megállapodásukat.

Pénteken háromnegyed kilenckor az északi-tengeri Brentet hordónként 40,36 dolláron jegyezték, ami 37 cent (0,93 százalék) drágulás a csütörtöki záróárához képest.

A Brent a héten eddig mintegy 14 százalékkal drágult, hatodik hete tart az áremelkedés.

Egy OPEC-forrásra hivatkozva egy algériai tévé azt közölte, hogy szombaton videokonferencián egyeztetnek az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők az olajtermelés visszafogásáról áprilisban születetett és június végén lejáró megállapodás meghosszabbításáról.

Az értesülést nem sokkal később Oroszország megerősítette és bejelentette, hogy közép-európai idő szerint 14 órakor kezdődik az OPEC és tervek szerint rá két órával az OPEC és a szervezeten kívüliek közös megbeszélése.

Arról eltérőek az értesülések, hogy mennyi időre hosszabbítanák meg a termelésvisszafogást, egytől három hónapig terjedő időszakról hallani.

Az OPEC 14 tagállama és a velük szövetséges tíz ország, élükön Oroszországgal – az OPEC+ néven ismert csoport – április közepén állapodtak meg abban, hogy együttesen, napi 9,7 millió hordóval csökkentik kitermelésüket májusban és júniusban.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑