Cadmus fordítás Cadmus

Engedélyezték az erbili nemzetközi repülőtér használatát

2018. 01. 16.

Az iraki kormány hétfőn feloldotta a tavaly szeptember végén az autonóm iraki Kurdisztán repülőtereire vonatkozóan életbe léptetett rendeletét, amely leállította a nemzetközi forgalmat e légikikötőkben – közölte az észak-iraki régió központja, Erbíl nemzetközi repülőterének vezetése.

Az erbíli légikikötő vezetősége a szövetségi kormány tisztségviselői és a kurd hatóságok közötti hétfői tárgyalásokat követően jelentette be, hogy hamarosan újraindítják a nemzetközi forgalmat. A bagdadi központi kormánynak a kurdisztáni repülőterek nemzetközi forgalmának leállítására vonatkozó rendelkezése tavaly szeptember végén lépett hatályba az erbíli és szulejmaníjai repülőterére vonatkozóan. Az intézkedéssel Bagdad arra akarta rábírni a kurd vezetést, hogy adja át az e repülőterek feletti ellenőrzést.

A szeptember 25-én, Bagdad tiltakozása ellenére megrendezett kurd népszavazáson a résztvevők 92 százaléka támogatta Kurdisztán és más, kurdok lakta területek függetlenné válását.

Az iraki központi kormány azonban – Iránnal és Törökországgal karöltve – gazdasági és jogi megtorló lépésekkel válaszolt, majd Haider al-Abádi iraki kormányfő parancsára az iraki erők október közepén néhány nap alatt visszafoglalták az Iszlám Állam terrorszervezet elleni háborúban kurd ellenőrzés alá került területeket, köztük az olajban gazdag Kirkuk tartományt.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑