Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ: 10 ezer gyermek vesztette életét meg vagy sérült meg a jemeni háborúban

 

Jemenben több mint 10 ezer gyermek halt meg vagy sérült meg az elszegényedett országban évek óta tartó háborúval összefüggő erőszakos cselekményekben – közölte kedden az UNICEF szóvivője.

Az ENSZ jelentési és megfigyelési műveletének ellenőrzött adatai minden bizonnyal alábecsülik a valós áldozatok számát, mivel sokkal több gyermek halálát és sérülését nem jegyezték fel – mondta James Elder, az UNICEF szóvivője újságíróknak. Elder szerint az új számok naponta négy megölt vagy megcsonkított gyermeket jelentenek, ami “szégyenletes mérföldkő” azóta, hogy a szaúdi vezetésű koalíció 2015-ben beavatkozott a háborúba – írja a Washington Post.

Az ENSZ régóta úgy tekint Jemenre – ahol 2014 végén újraindult a háború, miután a lázadók elfoglalták a fővárost, Szanaát –, mint a világ legsúlyosabb humanitárius válságának otthonára. Az Arab-félszigeten fekvő országnak az elhúzódó konfliktus, a gazdasági pusztulás és az omladozó szociális és egészségügyi szolgáltatások, valamint az alulfinanszírozott ENSZ-segélyprogramok együttes problémáival kell szembenéznie.

Az UNICEF szerint minden ötödik gyermekből több mint négynek humanitárius segítségre van szüksége, ami mintegy 11 millió gyermeket jelent. Az ENSZ adatai szerint 2015. március 15. és idén szeptember 30. között összesen 3455 gyermek halt meg és több mint 6600 sebesült meg a jemeni harcokban. Az erőszak mellett Elder szerint sok jemeni nem azért éhezik, mert nincs elég élelem, hanem mert nincs pénz annak megvásárlásra.

“Azért éheznek, mert a felnőttek továbbra is olyan háborút folytatnak, amelynek a gyerekek a legnagyobb vesztesei. Az egész világon Jemenben a legrosszabb gyermeknek lenni. És ez egyre rosszabb lesz”.

Forrás: Liner.hu

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑