Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ: 230 ezren menekültek el az idén otthonaikból Mianmarban

2021. 06. 24.

Becslések szerint 230 ezren menekültek el az idén otthonaikból Mianmarban, és humanitárius támogatásra szorulnak – közölte csütörtökön az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA).

Az OCHA szerint a folyamatban lévő humanitárius segélyezést az ingatag biztonsági helyzet hátráltatja az országban.

Az ENSZ-hivatal arról számolt be, hogy csak a Thaifölddel határos mianmari Karen államban 177 ezren voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból, közülük 103 ezren a múlt hónapban. Az Indiával határos Csin államban a felkelők és a kormányerők között zajló harcai miatt 20 ezren kerestek menedéket mintegy száz menekültügyi létesítményben.

A Kareni Nemzeti Szövetség (KNU), az ország egyik legnagyobb fegyveres etnikai csoportja aggodalmát fejezte ki a civil áldozatok és az elharapódzó erőszak miatt.

“A KNU folytatja a harcot a katonai diktatúra ellen és a tőle telhető mértékben védelmet nyújt a civileknek” – áll a milícia közleményében.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét.

A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel. A belső ellenálláshoz az etnikai csoportok lázadószervezetei is csatlakoztak.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet legutóbbi összesítése szerint a február elsejei katonai puccs óta a biztonsági erők 877 embert öltek meg, és hatezernél több embert vettek önkényesen őrizetbe.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑