Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ: Afganisztánban idén 1,1 millió kisgyermek szenvedhet súlyos rosszultápláltságtól

2022. 05. 26.

Az ENSZ adatai szerint Afganisztánban idén 1,1 millió 5 év alatti gyermek szenvedhet súlyos rosszultápláltságtól, miközben egyre növekszik a kórházba szállított éhező, csontsoványra fogyott kisgyerekek száma.

A tálib vezetés 2021-es afganisztáni hatalomátvételét követően az ENSZ-nek és a humanitárius segélyszervezeteknek csak egy több millió embert élelmiszerhez juttató, óriási méretű segélyprogrammal sikerült elhárítania a súlyos éhínség veszélyét az országban.

Ám a segélyszervezetek nem győzik az iramot a folyamatosan romló afganisztáni körülményekkel vívott harcban. Az önmagát újratermelő szegénység egyre több afgánt tesz a segélyadományoktól függővé, a globális élelmiszerárak megállás nélkül emelkednek az orosz-ukrán háború miatt, és a nemzetközi pénzügyi támogatások ígéretéből egyelőre nem sok valósult meg – mutatott rá az afganisztáni helyzetet értékelő májusi ENSZ-jelentés.

Mint mindig, most is a legkiszolgáltatottabb afgánok esnek először áldozatul: egyre több gyerek és édesanya nem tudja magát és családját táplálékkal ellátni.

Az AP amerikai hírügynökség az észak-afganisztáni Parván tartományban működő Csarakar kórházában megszólaltatott egy Nazia nevű afgán édesanyát, aki négy gyermekét is elveszítette a rosszultápláltság miatt: két lányát és két fiát temette el – egyikük sem volt idősebb kétévesnél.

“Mind a négy a pénzhiány és a szegénység miatt halt meg” – mondta el a 30 éves afgán nő. Amikor gyermekei megbetegedtek, nem volt pénze sem orvosra, sem gyógyszerekre. Jelenleg őt és 7 hónapos kislányát rosszultápláltság miatt kezelik a kórházban.

Nazia férje kábítószerfüggő afgán napszámos, és csak ritkán hoz haza jövedelmet – mesélte szomorúan az afgán nő, aki sok más honfitársához hasonlóan csak utónevet visel.

Az ENSZ gyermekvédelmi szakosított szervezete, az UNICEF szerint idén 1,1 millió 5 év alatti gyermek szenvedhet súlyos rosszultápláltságtól, amely csaknem kétszerese a 2018-as adatnak, és jelentős emelkedést jelent még a tavalyi, 1 millió alatti számhoz képest is.

Afganisztánt több évtizede az egyik legsúlyosabb szárazság sújtja idén, és a tavaly augusztusi tálib hatalomátvétel csak tovább súlyosbította a tavalyi éhínséget, amely 2022-ben súlyos élelmezési válsággá alakult.

Az ENSZ adatai szerint 2021 végén a 38 millió lakosú Afganisztánban a lakosság mintegy 50 százaléka a hivatalos szegénységi küszöb alatt tengette életét. Az afgán gazdaság összeomlásával és az elszabadult inflációval ez az arány 2022 közepére akár 97 százalékra is növekedhet – áll az ENSZ fejlesztési programjának közleményében.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑