Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

ENSZ-békefenntartók és fegyveresek csaptak össze Banguiban

2018. 04. 11.

Egy békefenntartó meghalt, nyolc megsebesült a Közép-afrikai Köztársaság fővárosban, Banguiban előző nap kéksisakosok és fegyveresek között kialakult tűzváltásban: feldühödött tüntetők szerdán az ENSZ Közép-afrikai Békefenntartó Missziójának (MINUSCA) bangui székháza elé vitték az összecsapásokban elhunytak holttesteit – közölte szerdán az ENSZ-főtitkár szóvivője.

Az ENSZ-főtitkár szóvivője szerdai közleményében elítélte a ruandai békefenntartó meggyilkolását, amely egy “fegyveres elemekkel kialakult tűzpárbajban történt”. A világszervezet közölte, hogy a MINUSCA és helyi biztonsági erők két napja közös műveletet indítottak a főváros PK5 nevű negyedében, hogy felszámolják a jelenlétét azoknak a fegyveres bűnözői csoportoknak, amelyek az ENSZ szerint felelősek civilek zsarolásában és megtámadásában.

A lövöldözésben 46 civil megsebesült

Az AFP francia hírügynökség az esettel kapcsolatosan arról számolt be, hogy egy ENSZ-békefenntartókból és helyi katonákból álló őrjárat és magukat “önvédelminek” nevező fegyveres csoportok között törtek ki összecsapások kedden. Az AFP szerint a lövöldözésben 46 civil megsebesült. A fővárosban az egyik fő kórházat működtető Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet közlése szerint több mint 40 embert láttak el kedden lőtt sebekkel. A PK5 egy többségében muszlimok lakta negyed az alapvetően keresztény többségű városban.

Holttestek a székház előtt

Eközben szerdán feldühödött tüntetők a MINUSCA bangui székháza elé vittek több holttestet, állításuk szerint azokét a helyi lakosokét, akik a keddi összecsapásokban vesztették életüket. A hírügynökségek tudósításaiban egymásnak ellentmondó jelentések jelentek meg a holttestek számát illetően. Az AFP 17 holttestről, a Reuters hírügynökség legalább kilenc holttestről számolt be szemtanúk beszámolóira hivatkozva.

Szerdán Banguiba érkezett a békefenntartókat vezető Jean-Pierre Lacroix és Szmáil Sergi, az Afrikai Uniónak a béke és biztonság kérdésével foglalkozó biztosa. A Franciaországtól 1958-ban függetlenné váló Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere ingatag az etnikai és vallási feszültségek miatt. 2013-ban a korábbi Seleka lázadószervezet tagjai megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget. A 4,6 milliós ország gyémántban gazdag, mégis a legszegényebbek között van a világon. Az ENSZ korábbi adatai szerint a polgárháború miatt mintegy 1,5 millió ember szenved tartós élelmiszerhiányban.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑