2020. 02. 13.

ENSZ BT határozatban szólított fel a líbiai tűzszünetre

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban szólította fel szerdán tűzszünetre a líbiai konfliktusban egymás ellen harcoló feleket, és elítélte a fokozódó erőszakot az észak-afrikai országban.

A britek által beterjesztett határozat elfogadásakor Oroszország tartózkodott arra hivatkozva, hogy a testület elsiette a dokumentum elfogadását, és jelen pillanatban a líbiai konfliktus érintettjei nem támogatják egyöntetűen a benne szereplő megállapításokat.

A BT-határozat megerősíti a január 19-i berlini Líbia-értekezleten elfogadott döntéseket. A konferencia résztvevői fogadkoztak, hogy fenntartják a líbiai fegyverembargót, elősegítik a békefolyamatot, nem fognak beavatkozni a konfliktusba, és katonailag sem fogják támogatni az egymás ellen harcoló fegyveres csoportokat.

A BT határozata felszólítja a szembenálló feleket, hogy folytassák a polgárháború lezárását célzó genfi tárgyalásokat, amelyek első fordulóján, szombaton nem sikerült nyélbe ütni a tűzszüneti megállapodást. A BT aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyre több zsoldos harcol Líbiában.

Moammer Kadhafi vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után Líbia káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással rivalizáló milíciák, valamint helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni. A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására, ahol a nemzetközileg elismert kormány székel.

Ezt azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot a nemzetközileg elismert kormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése. A hadművelet megakadt, de decemberben a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑