ENSZ: csaknem 100 ezer menekült elérhetetlen Etiópiában

Továbbra is elérhetetlen mintegy 96 ezer menekült az észak-etiópiai Tigré tartományban, noha az ENSZ és az etióp kormány által megállapodást írt alá arról, hogy beengedik a humanitárius segélyszállítmányokat a térségbe – közölte pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Az ENSZ és nemzetközi szervezetek csapatai azonban képtelenek bejutni a térségbe azóta, hogy november elején fegyveres konfliktus robbant ki Tigré függetlenségéért.

z UNHCR közölte: mintegy ötezer menekültet tudott ellátni élelmiszerrel és meleg ruházattal a Tigré szívében található Sirében azóta, hogy szerdán megállapodást írt alá az etióp kormánnyal, mindazonáltal nagyon sok további menekülthez nem jut el. Az UNHCR ezenkívül aggodalmát fejezte ki a menekülttáborokban uralkodó körülményekkel kapcsolatban is.

A szervezet kapcsolatban áll az etióp kormánnyal annak érdekében, hogy felmérje a biztonsági helyzetet, mielőtt újraindítaná a humanitárius tevékenységeket a térségben – mondta pénteken egy sajtótájékoztatón Babar Baloch, az UNHCR szóvivője.

Az UNHCR pénteken megerősítette, hogy mintegy 47 ezer etióp menekült érkezett a szomszédos Szudánba a konfliktus kezdete óta, csak csütörtökön több mint ezren érkeztek a Szudánnal közös határhoz.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a tigréi konfliktus miatt súlyosbodik a koronavírus-járvány a térségben, és hogy növekszik az alultápláltak és az olyan betegségekben szenvedők száma mint a malária vagy a kolera.

A térségben azután robbantak ki harcok november elején, hogy a kormány szerint – a Tigré tartományt részben uraló – Tigréi Népi Felszabadítási Front fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, az etióp haderő pedig ezután offenzívát indított. A harcokban és légicsapásokban már százak – akár ezrek – veszthették életüket.

Az etióp kormányzat nem ismeri el Tigré vezetőjeként a helyben igen népszerű TPLF-t, amely még szeptemberben a központi kormány ellenkezésével dacolva választásokat tartott, hogy legitimálja hatalmát.
Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök korábban azt mondta, hogy a hadseregnek sikerült teljes mértékben ellenőrzése alá vonnia Tigré tartomány székhelyét, Mekelét, amivel véget ért az offenzíva utolsó fázisa is. Bejelentését követően azonban a helyi sajtó további ellenségeskedésekről adott hírt.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑