ENSZ: Egyre több menekült tér haza Szíriába (videó)

Egyre több szíriai menekült tér vissza hazájába: az év első hónapjaiban több mint 35 500 ember szervezte meg magának a hazatérést az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint.

Az elmúlt három évben mintegy 173 ezer menekült tért haza abból az 5,6 millióból, aki elhagyta a polgárháborús Szíriát. A szíriaiak többsége a közeli Libanonban és Törökországban keresett menedéket a harcok elől.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) a biztonsági helyzetre tekintettel nem támogatja a visszatérést Szíriába, és felfüggesztette az erre irányuló programjait. Berlin azonban továbbra is pénzügyi támogatást nyújt az önként hazatérő szíriaiaknak. Hivatalos adatok szerint az elmúlt két és fél évben 792 ember kapott támogatást a német kormánytól a hazatéréshez.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) szóvivője elmondta, hogy 2017 és 2018 között több mint kétszeresére nőtt a támogatott hazatérők száma. Az illetékes szerint a német hatóságok semmilyen formában nem bátorítják hazatérésre az országban tartózkodó szíriaiakat, akik döntésük előtt általában hosszasan egyeztetnek otthon maradt családtagjaikkal.

Összesen 780 ezer szíriai keresett menedéket Németországban az elmúlt években.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet szerint azonban a libanoni hadsereg „kényszerítő intézkedéssel” éri el, hogy szíriai menekültek visszatérjenek hazájukba. A HRW pénteken elítélően nyilatkozott arról, hogy a libanoni hadsereg a héten 20, a szíriai menekültek elszállásolására szolgáló házat bontott le a Szíriával közös határnál található Arszal régióban.

A HRW közleménye szerint a legfelsőbb védelmi tanácstól érkező parancs azzal az ürüggyel írta elő a házak lebontását, hogy azok nem összeegyeztethetőek a hatályos lakásügyi törvényekkel. Bill Frelick, a HRW menekültjogokért felelős igazgatója szerint ez azonban valójában egy törvénytelen nyomásgyakorlás a szíriai menekültekre annak érdekében, hogy „ távozzanak Libanonból”. Az érintettek közül sokaknak van okuk arra, hogy féljenek a visszatéréstől hazájukba, ahol a szíriai hírszerzés szervei őrizetbe vehetik, megkínozhatják vagy egyéb rossz bánásmódban részesíthetik őket.

Libanon csaknem kétmillió szíriai menekültet fogadott be, akik immár az összlakosság mintegy negyedét teszik ki. Bejrút többször hangsúlyozta, hogy nem képes megbirkózni a szíriai menekültáradattal, amely túlterheli az ország közszolgáltatásainak rendszerét és gazdaságát. Megfigyelők szerint a menekültek hosszú távú jelenléte azért is különösen érzékeny pont Libanon számára, mert sokan attól tartanak, hogy a szunnita muszlim szíriaiak túlzott mértékű beáramlása megváltoztathatja az ország vallási összetételét, különösen a síita muszlimok és a keresztények „rovására”.

Az Arszal térségében lévő nem hivatalos menekülttáborokban mintegy 60 ezer szíriai lelt menedéket.

Magyar Nemzet, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑