Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ-főtitkár: “önpusztító”, hogy az afganisztáni tálibok nem engedik tanulni a nőket

2023. 01. 24.

Önpusztítónak nevezte az afganisztáni tálibok nőkre vonatkozó oktatási tilalmát António Guterres ENSZ-főtitkár kedden az oktatás világnapján, amelyet az afganisztáni nők és lányok helyzetének szenteltek.

Az ENSZ vezető diplomatája felszólította a közép-ázsiai ország radikális iszlamista urait, hogy oldják fel a korlátozó intézkedéseiket. Eljött az idő, hogy “véget vessenek a hátrányosan megkülönböztető törvényeknek és gyakorlatnak” – hangoztatta.

Miután 2021 augusztusában újra átvették a hatalmat, korábbi ígéreteikkel szemben a tálibok visszatértek az iszlám szigorú értelmezéséhez, és az afganisztáni nőket fokozatosan kiszorítják a gazdaságból, a közéletből, és az oktatásból is. A nőknek például tilos a hetedik osztályt meghaladóan tanulmányokat folytatni, tavaly év végén kizárták őket az egyetemekről is.

A tilalom Afganisztánban is közfelháborodást okoz, a nők ismételten az utcákra vonultak jogaik védelmében, több egyetemi professzor is lemondott tiltakozásul, legalább egy felsőoktatási intézményben pedig a férfi diákok megtagadták a vizsgák letételét.

A nők a radikálisok 1990-es évekbeli kormányzása alatt is ki voltak zárva az oktatásból. A 2001-es amerikai katonai beavatkozást követő bukásuk nyomán a nők részaránya az afganisztáni egyetemeken 20 év alatt a húszszorosára emelkedett. Az ENSZ adatai szerint míg 2001-ben számuk mintegy ötezer volt, 2020-ra már százezernél is több diáklány tanult a felsőoktatásban.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑