Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ: gyermekek és nők millióit veszélyeztetik az áradások Pakisztánban

2022. 09. 02.

Gyermekek és várandós nők millióit veszélyeztetik az áradások Pakisztánban, és sürgős humanitárius segítségre van szükségük – figyelmeztetett az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) csütörtökön.

Az áradások miatt több mint hárommillió gyermeket fenyegetnek víz segítségével terjedő betegségek – például hasmenés, légúti fertőzések és bőrbetegségek -, valamint a fulladás veszélye és az alultápláltság – tette hozzá jelentésében a szervezet.

Az áradások június közepe óta több mint 1200 ember halálát okozták, és az ország 160 körzetéből 116-ban összesen több mint 33 millió ember életét érintették. A természeti katasztrófa Pakisztán elszegényedett déli és délnyugati részét sújtja a leginkább. A térségben több mint harminc éve nem esett annyi eső, mint az idén.

A veszélyeztetett területeken közel 650 ezer várandós nő szorul orvosi segítségre és a mentális egészséget fenntartó szolgáltatásokra – húzta alá az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA).

Az UNFPA beszámolójában felhívta a figyelmet, hogy a térségben csaknem 73 ezer nő szülhet a következő hónapban a megfelelő támogatás és ellátás nélkül.

Eközben borzasztó higiéniai és lakhatási körülmények között élő nők és lányok millióit fenyegeti erőszak – jegyezte meg az UNPFA.

Sehbaz Saríf pakisztáni miniszterelnök csütörtökön elmondta: sok ország küldött már segítséget Pakisztánnak.

Az UNICEF szerint a 220 millió lakosú ázsiai országban tovább romolhat a humanitárius helyzet a következő napokban és hetekben, mert az elárasztott területeken újabb esőzések várhatóak.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑