2019. 01. 19.

ENSZ: Iránnal folytatott üzemanyag kereskedelemből húznak hasznot a jemeni húszik

Az Iránnal folytatott üzemanyag kereskedelemből húznak hasznot a jemeni síita húszi lázadók – derül ki az ENSZ 2018-ra vonatkozó éves jelentéséből, amelyből szombatra virradóra ismertetett részleteket az APA osztrák hírügynökség.

A dokumentum, amelyet a héten megkapott az ENSZ Biztonsági Tanácsának tizenöt tagja is, azt állítja, hogy a húszik az olajat iráni kikötőkből csempészik ki hamis iratok segítségével, megkerülve a nemzetközi ellenőrzést. A világszervezet szakértői több céget azonosítottak, amelyek egyebek mellett Jemenből folytattak ilyen tevékenységet.

A jelentés kiemeli, hogy az üzemanyag kereskedelemből olyan személyek is hasznot húztak, akik az ENSZ szankciós listáin szerepelnek. Az eladásokból származó bevételek pedig hozzájárultak a húszi felkelők háborús finanszírozásához.

A 85 oldalas irat elemzi a jemeni felkelőknek nyújtott iráni támogatásokat is. A jemeni polgárháború kitörése óta Teherán tagadja, hogy katonai támogatásban részesítené a húszikat, s eddig mindössze politikai támogatást ismert el.

A jelentés emellett megerősíti, hogy a Szaúd-Arábia vezette koalíció felelős a tavaly augusztus 9-én végrehajtott légicsapásért, amely egy iskolabuszt ért. A bombázásban 43-an meghaltak és 63-an megsebesültek. Az áldozatok többsége gyerek volt.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, a megbuktatott jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A húszik ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket támogató arab koalíció.

A konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságát okozta, a Jemenben élők többsége segélyre szorul, és milliókat fenyeget éhínség.

MTI nyomán

, , , , , ,
Back to Top ↑