ENSZ: Jordánia biztosítson ideiglenes menedéket a szíreknek

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) csütörtökön arra kérte Jordániát, hogy nyissa meg a határait, és biztosítson ideiglenes menedéket a több tízezer szíriai menekült számára, akik az ország délnyugati részén zajló harcok és az újabb légitámadások elől menekülnek.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa nyilatkozatában hangsúlyozta: a jordán határ közeli térségben életveszélyes helyzet uralkodik, így sokan nem látnak más kiutat, minthogy Jordániában keressenek biztonságot. A jelenlegi állapotot figyelembe véve a főbiztos azt javasolta, hogy Jordánia biztosítson ideiglenes menedéket minden rászoruló számára.

Több mint 320 ezer civil kényszerült lakóhelye elhagyására, s él irtózatos és bizonytalan körülmények között Szíria délnyugati részén, köztük mintegy 60 ezren vesztegelnek a jordán határátkelő közelében – mondta Grandi.

Az elmúlt napban szíriai kormányerők és orosz szövetségesük légicsapások százait mérték az iszlamistákra az ország délnyugati részén fekvő Daraa tartományban.

Jordánia mostanra mintegy 640 ezer menekültként regisztrált szíriai állampolgárnak ad otthont, de az országban tartózkodó összes szíriai menekült számát 1,2 millióra becsülik. Az ország vezetése nemrég világossá tette: nem nyitja meg határát a Daraából menekülők előtt, mert egyszerűen már nem tud többet befogadni.

Az UNHCR kedden már felszólította Jordániát, hogy nyissa meg a határt a Daraa tartományban folyó harcok elől menekülők előtt. Andrej Mahecic, az UNHCR szóvivője elmondta: tudatában vannak, hogy mára a jordániai lakosság 10 százalékát szíriai menekültek teszik ki, ennek ellenére azt kérik: tanúsítsanak még ennél is nagyobb szolidaritást a menekültek befogadását illetően.

MTI, Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑