ENSZ-különmegbízott szerint nem szabad elismerni a mianmari juntát

Egyetlen országnak sem szabad elismernie, vagy más módon törvényesnek nyilvánítania a puccsal hatalomra került mianmari juntát és minden erőfeszítést meg kell tenni a demokrácia helyreállítása érdekében – jelentette ki pénteken Christine Schraner Burgener, az ENSZ mianmari különmegbízottja a világszervezet közgyűlésében.

Sürgette, hogy az ENSZ világos jelzést küldjön a demokrácia támogatására a délkelet-ázsiai országban.
Közölte azt is, hogy a február elsején hatalomra került katonai vezetés felkérte az ENSZ-t, hogy a különmegbízott tervezett útját határozatlan időre halassza el.

Burgener párbeszédet kívánt létesíteni a junta és a civiltársadalom közöltt. “Sajnos a jelenlegi rezsim azt kéri, halasszam el az utam. Úgy vélem folytatni akarják a tömeges őrizetbe vételeket tanúvallomásokat kicsikarva az elfogott személyektől a civil hatóságokkal szemben. Ez kegyetlen és embertelen” – tette hozzá.

A közgyűlésen felszólalt Kjav Moe Tun, Mianmar ENSZ-nagykövete is az ország erőszakkal eltávolított polgári vezetése nevében. Felszólította a nemzetközi közösséget, hogy minden szükséges lépést megtegyen a junta ellen egyben szavatolva a mianmari lakosság biztonságát.

“A nemzetközi közösség lehető leghatározottabb cselekvésére van szükség, hogy haladéktalanul véget vessen a katonai hatalomátvételnek, az ártatlan emberek elnyomásának” – hangsúlyozta Kjav Moe Tun, akinek szavait tapssal fogadta az ENSZ közgyűlése.

Mianmarban folyamatosak a tüntetések azóta, hogy február 1-jén a hadsereg átvette a hatalmat az országban, és őrizetbe vette annak demokratikusan megválasztott vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít, kormányának több tagját, illetve Vin Mjin államfőt.

A Myanmar Now helyi hírportál az Aung Szan Szú Kjí vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) pártra hivatkozva pénteken közölte, hogy a politikusnőt egy ismeretlen helyre vitték a najpjidói háziőrizetéből.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑