Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ: nagy éhínség fenyegeti Szomáliát

2022. 06. 09.

Hatalmas éhínség fenyegeti Szomáliát, több százezren is meghalhatnak, köztük nagyon sok gyermek – figyelmeztetett az ENSZ Szomáliáért felelős humanitárius koordinátora, akit a Middle East Monitor című, londoni székhelyű hírportál idézett szerdán.

New York-i sajtótájékoztatóján Adam Abdel Mawla azt mondta, hogy az egye súlyosbodó szárazság hétmillió embert érint, s máris több, mint 805 ezren hagyták el otthonaikat.

Hozzátette: nagy valószínűséggel az idei esős évszakban sem lesz megfelelő csapadékmennyiség, így a helyzet 2023 közepéig vélhetően nem változik.

Mintegy 7,1 millió szomáliait, azaz a lakosság csaknem felét fenyegeti élelmiszer-bizonytalanság” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a külföldről behozott élelmiszerek ára 160 százalékkal emelkedett.

Szomáliában emellett csaknem 40 év óta nem volt ekkora szárazság, az ENSZ becslései szerint a csapadékhiány okozta éhínségbe akár 330 ezer gyerek is belehalhat.

Szakértők többször figyelmeztettek arra, hogy az ukrajnai háború nyomán elakadó gabonaexport miatt több afrikai országban – köztük Szomáliában – katasztrofálisnak helyzet alakulhat ki.

Ukrajna és Oroszország a világ legnagyobb búzaexportőre. Az ENSZ szerint Afrika 54 országa a búza csaknem felét Ukrajnából és Oroszországból importálja, de a háború miatt a szállítások akadoznak vagy teljesen leálltak.

Oroszország emellett jelentős műtrágya-szállítója is tucatnyi afrikai országnak.

MTI 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑