ENSZ: növekedett a civil áldozatok száma Afganisztánban a béketárgyalások óta

Növekedett az afganisztáni konfliktus polgári áldozatainak száma a kormány és a tálibok közötti béketárgyalások tavalyi kezdete óta – számolt be kedden közzétett éves jelentésében az ENSZ.

Bár az afganisztáni konfliktus civil áldozatainak száma tavaly összességében 15 százalékkal csökkent a 2019-es adatokhoz képest, az év utolsó negyedében meredek emelkedés volt megfigyelhető – tájékoztatott az afganisztáni ENSZ-misszió (UNAMA).

Az adatok vezetésének kezdete óta a tavalyi volt a legvéresebb november a civilek számára. 2020 utolsó negyedében 45 százalékkal több áldozatot regisztráltak, mint 2019 hasonló időszakában.

“2020 a béke éve is lehetett volna Afganisztánban” – mutatott rá Deborah Lyons, az ENSZ különmegbízottja. “Ehelyett több ezer polgári személy vesztette életét a konfliktusban” – tette hozzá. Lyons tűzszünetre szólította fel a feleket.

Tavaly összesen 3035 civil halt meg afganisztáni erőszakcselekményekben, 5785 pedig megsebesült. Az áldozatok között 43 százalék volt a nők és a gyerekek aránya.

2013 óta először volt kevesebb a polgári áldozatok száma tízezernél (8820). De ez volt az első alkalom, hogy az év utolsó negyedében fokozódott az erőszak a harmadik negyedhez képest. Az előző években a szembenálló felek felfüggesztették a konfliktust a hideg évszak idejére.

Az áldozatok 62 százaléka kormányellenes csoportok tevékenységében vesztette életét vagy sebesült meg, 22 százalékuk az afgán hadsereg, egy százalékuk pedig az országban állomásozó nemzetközi haderő műveleteiben. A többi áldozatért kereszttűz vagy ismeretlen elkövetők tehetők felelőssé.

Afganisztánban a tálib lázadók mellett az Iszlám Állam dzsihadista szervezet is aktív. A tálibok 1996 és 2001 között irányították az országot, amíg az Egyesült Államok vezette katonai intervenció véget nem vetett uralmuknak. Az iszlamisták azóta újra több területre kiterjesztették fennhatóságukat Afganisztánban.

2020 elején Washington egyezséget kötött a tálibokkal, és azt ígérte, hogy a nemzetközi haderő kivonul Afganisztánból, ha az iszlamisták békét kötnek Kabullal. Bár a tárgyalások szeptemberben megkezdődtek, bírálóik szerint a tálibok számos vállalt kötelezettségüket megsértették. A tálibok továbbra is elutasítják a kormány által követelt tűzszünetet, és nem fogták vissza fegyveres akcióikat. Szakértők úgy vélik, hogy az iszlamisták katonai erejükkel akarnak nyomást gyakorolni a tárgyalóasztalnál.

A tálibok kétkedve fogadták az ENSZ jelentését, és aláhúzták: a beszámoló készítői nem vették figyelembe az általuk közölt, valós és pontos adatokat.

A kabuli kormány és az iszlamisták képviselői hétfőn este újra találkoztak Dohában, hogy egy hosszabb szünetet követően új lendületet adjanak a béketárgyalásoknak.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑