ENSZ: súlyos hiányosságok tapasztalhatóak az etiópiai Tigré menekülttáboraiban

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden közölte, hogy sikerült bejutnia két menekülttáborba a nemrég harcok sújtotta etiópiai Tigrében. Az UNHCR szerint a táborok elszigetelődtek a kéthónapos konfliktus során, súlyos alultápláltság uralkodik, hiány van az alapvetőszükségleti cikkekben.

A Mai Aini és Adi Harush menekülttáborokban tartózkodó menekültek tízezreinek sürgősen ellátást és szolgáltatásokat kell nyújtani azok után, hogy a konfliktus miatt a humanitárius munkatársak kénytelenek voltak elhagyni a térséget – mondta egy sajtótájékoztatón Babar Baloch, az UNHCR szóvivője.

A tigréi konfliktus kialakulása előtt mintegy 50 ezer, a szomszédos Eritreában dúló erőszak elől elmenekült eritreai tartózkodott a táborokban, és legalább további két olyan tábor van a térségben, további közel 50 ezer menekülttel, akikhez az UNHCR-nek még nem sikerült eljutnia.

Baloch közölte, hogy az ENSZ-ügynökség bejutása Tigrébe továbbra is korlátozott, az etiópiai hatóságok csakis egyetlen látogatást engedélyeznek nekik a két táborba, hogy felmérhessék azok lakóinak legsürgetőbb szükségleteit.

A látogatást követően készített jelentésében az UNHCR jelezte, hogy a menekülteknek nincs ivóvizük, és sokan megbetegedtek azután, hogy a közeli folyókból ittak, illetve használták vizét főzéshez.

A kéthónapos zárlat alatt a lakók mindössze egyetlen alkalommal kaptak élelmiszersegélyt, köszönhetően az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP), amely jelenleg egy második segélyszállítmány mihamarabbi bejuttatásán munkálkodik jelenleg – közölte a hivatalos forrás.

Bár a menekültek és a táborok nem szenvedtek el közvetlen támadásokat a novemberben kezdődött konfliktus során, a táborokat kifosztó “fegyveres csoportok fenyegették és zaklatták őket” – mondta Baloch. A szóvivő hozzátette: az UNHCR továbbra is kapcsolatban áll az etiópiai kormánnyal, hogy ismét jelen lehessen a táborokban.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑