Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ-szakértők gyilkosságokkal vádolják a Közép-Afrikában szolgáló orosz katonai kiképzőket

2021. 06. 29.

ENSZ-szakértők egyebek között gyilkosságokkal és fosztogatással vádolják a Közép-afrikai Köztársaság hadseregét és az ennek támogatására oda vezényelt orosz katonai kiképzőket. Moszkva hétfőn határozottan visszautasította ezeket a vádakat.

A fegyveres konfliktus dúlta Közép-afrikai Köztársaság elleni büntetőintézkedések betartása felett őrködő ENSZ-szakértők elkészítettek egy negyven oldalas jelentést, amelyet az AP hírügynökség hétfőn megszerzett. Ebben számos helyi tisztségviselő, katonák, belbiztonsági tisztek, önkormányzati források tanúskodnak arról, hogy “az orosz kiképzők aktívan, a terepen részt vesznek hadműveletekben”.

Az orosz kiképzők gyakran maguk vezették a hadsereg támadásait a Francois Bozizé volt elnökhöz kötődő lázadók ellen a városokban, falvakban, és nem csak figyelemmel kísérték ezeket – állították a jelentés szerint.

Bozizé decemberben megpróbálta megakadályozni a decemberi választások megtartását, majd elragadni a hatalmat Faustin Archange Touadera elnöktől.

Azok a vádak, miszerint az orosz kiképzők részt vettek civilek meggyilkolásában, otthonaik kifosztásában, kegyetlenkedésekben, először a The New York Times című amerikai lapban jelentek meg.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője sajtóértekezletén határozottan visszautasította ezeket a vádakat, egy “újabb hazugságnak” nevezte Oroszországgal szemben.

Az ásványkincsekben gazdag afrikai országban 2013 óta súlyos felekezeti és törzsi harcok folynak. 2019 februárjában békemegállapodást kötött a kormány és 14 lázadószervezet, de az erőszakos konfliktus azóta is tart, és ezt főleg Bozizé erőinek számlájára írják.

Oroszország decemberben tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát arról, hogy 300 fegyvertelen katonai kiképzőt küld az országba a hadsereg gépesített lövészeinek támogatására, de nem fognak részt venni hadműveletekben.

A nyugati hatalmak szerint az orosz kiképzők a hírhedt Wagner Csoport tagjai, de Moszkva tagadja, hogy bármely magáncég alkalmazottai volnának, veterán katonákról van szó állítása szerint.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑