Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ szakértők szerint a kongói lázadóknak nincs közük az Iszlám Államhoz

2021. 06. 17.

ENSZ-szakértők szerdai tájékoztatása szerint nem találtak közvetlen bizonyítékot arra, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet támogatja a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén tevékeny Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű lázadócsoportot, amelyet az Egyesült Államok márciusban terrorista csoportnak minősített.

Az ADF nyilvánosan elkötelezte magát az Iszlám Állam mellett, az Egyesült Államok pedig egyenesen az Iszlám Állam kongói ágaként jelölte meg a szervezetet, amikor is márciusban terrorszervezetnek minősítette.

Az ENSZ kongói szakértői csoportja azonban arról számolt be, hogy nem talált “meggyőző bizonyítékot” arra, hogy az Iszlám Állam irányítana vagy ellenőrizne ADF-műveleteket, sem arra, hogy támogatást nyújtana a lázadócsoportnak anyagilag vagy emberekkel látná el.

A világszervezet kongói szakértői csoportjának legutóbbi jelentése szerint azonban mind az ADF, mind az Iszlám Állam hasznot húzott abból, hogy egymást összekapcsoló nyilvános nyilatkozatokat tettek. Az ilyen kijelentések “kiegészítik és bővítik az ADF helyi propagandáját”, az Iszlám Állam esetében pedig a “fokozott globális elérhetőség” látszatát keltik – áll a beszámolóban.

Az ENSZ-szakértők mindazonáltal arra a megállapításra jutottak, hogy az ADF egyre jobb a házilagos készítésű robbanószerkezetek előállításában, bár ezek a robbanószerkezeteket inkább “taktikai, támadó jelleggel, védekezés és zaklatás céljából” használják, semmint “terrorista eszközként”.

Az ugandai eredetű ADF-et azzal vádolják, hogy 2014 óta ezrek, köztük ENSZ-békefenntartók haláláért felelős. A szervezet céljai nem ismertek pontosan, de Kongó forrongó északkeleti felében számos fegyveres csoport rivalizál egymással a földterületek, valamint az ásványkincsek – főleg a kobalt és az arany – kitermelésének ellenőrzéséért.

Az ADF fokozta a civilek elleni támadását azután, hogy a hadsereg 2019 októberében offenzívát indított a csoport ellen. Az ENSZ szerint az ADF körülbelül 850 embert ölt meg tavaly Kongó keleti részén, az erőszak pedig továbbra is fennáll, a lázadók ugyanis csaknem heti rendszerességgel hajtanak végre támadásokat.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑