Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ szerint a mianmari juntának, több áldozata lehet az eddig ismertnél

2022. 02. 01.

A mianmari katonai junta “bűnszövetkezetként” működik, rettegésben tartja az ország népét, ezért meg kell szigorítani a vele szembeni szankciókat – jelentette ki az ENSZ emberi jogi jelentéstevője a kedden kiadott közleményében, amelyben jelezte, hogy a közeljövőben olyan jelentést adnak ki, amelyben a junta fegyverbeszerzési csatornáit is feltárják.

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala pedig arról számolt be, hogy friss információi alapján több lehet azoknak a halálos áldozatoknak a száma az eddig ismertnél, akiken a mianmari katonai elnyomás elleni tiltakozást torolták meg.
A junta ellenzői a hatalomátvétel első évfordulójára általános, de néma sztrájkot hirdettek meg az egész országra, ennek következtében a tudósítók csaknem kihalt utcákat láttak kedden.

Tom Andrews, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által felkért független emberi jogi jelentéstevő, volt amerikai kongresszusi politikus, arról számolt be keddi közleményében, hogy az utóbbi hónapokban még több információt kapott tömeggyilkosságokról, kórházak, humanitárius szervezetek elleni támadásokról, falvak bombázásáról, felgyújtásáról, mint korábban.

“A katonai junta úgy működik, mint egy bűnszövetkezet, gyilkol, kínoz, elrabol, elűz embereket a lakhelyükről, miközben ráteszi a kezét az ország minden jövedelmére, vagyonára, ezért a nemzetközi közösségnek hatékony lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy megfossza a hadsereget e bevételektől, a fegyverutánpótlástól és az elismertség minden formájától” – szögezte le, és beharangozta egy alapos jelentését a fegyverbeszerzési forrásokról.

Felpanaszolta, hogy az elmúlt egy évben az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem vezetett be teljes fegyverszállítási embargót Mianmar ellen. “A mianmari nép többet érdemel ennél az ENSZ-től és a nemzetközi közösségtől” – fogalmazott.

Ezzel szemben Jens Laerke, az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodájának szóvivője arról beszélt kedden, szintén Genfben, hogy Mianmarban a legrosszabb körülmények között élő 6,2 millió lakos alapvető szükségleteinek idei évi kielégítésére az ENSZ-nek 826 millió dollárt kellene nyújtania nekik, amely minden korábbinál nagyobb összeg az ország esetében, a tavalyi szükségletnek például több mint a kétszerese.

Ez a növekedés is jelzi, milyen nagy válságban van Mianmar – mondta a szóvivő. Az 54 millió lakosból 25 millió él szegénységben, ezen belül 14,4 milliónak van szüksége valamilyen humanitárius segélyre, és 6,2 millió a legnyomorultabbak száma – részletezte.

A katonai hatalmat elutasító rendszeres tiltakozások elleni megtorló intézkedéseknek legkevesebb ezerötszáz halálos áldozatuk van, de ezen kívül még több ezer ember halhatott meg a fegyveres ellenállásban – közölte az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának szóvivője a hivatal genfi székhelyén. Legkevesebb 11 787 embert törvénytelenül vettek őrizetbe, és közülük 8779 még mindig nem nyerte vissza szabadságát. Ezek a számok tartalmazzák a békés utcai tüntetőket és az interneten tiltakozókat is – tette hozzá Ravina Samdaszani. A megöltek között mintegy kétszáz olyan személy van, aki kínzásba halt bele börtönben – jegyezte meg.

Nicholas Koumjian, a mianmari ügyek kivizsgálását irányító emberi jogi ENSZ-megbízott még hétfőn azt mondta, hogy feltehetőleg több mint ezer embert öltek meg a puccs óta olyan körülmények között, amelyek emberiesség elleni, illetve háborús bűncselekményeknek tekinthetők. “A biztonsági erők több ezer polgári személyt tartottak fogva úgy, hogy felmerül az önkényes fogva tartás, a kínzás, a nemi erőszak és az emberölés megalapozott gyanúja, de naponta újabb információk és bizonyítékok kerülnek az aktáinkba” – állt Koumjian Genfben hétfőn kiadott közleményében.

Az egyik helyi civilszervezet szerint – amely az erőszak, a kínzás és az ítélet nélküli kivégzések eseteiről gyűjt adatokat – a puccs óta csaknem 1500 civilt öltek meg, és közel 12 ezret vettek őrizetbe. Több tömeggyilkosságot a katonák számlájára írnak – tették hozzá, hírügynökségek hétfői beszámolói szerint.

Mianmarban a keddre meghirdetett általános sztrájkot a hadsereg próbálta meghiúsítani, a megelőző napokban több mint 70 embert vettek őrizetbe ennek részeként – jelentette a Myanmar Alin című, állami tulajdonban lévő napilap, amelyet az AP amerikai hírügynökség idézett.

Megfélemlítették a magáncégek tulajdonosait, hogy ha csatlakoznak a sztrájkhoz, akkor a hatóságok elvehetik vállalkozásukat. Ha valaki tüntetni mer, az hosszú börtönbüntetésre számíthat – írta az AP. A közösségi médiára olyan felvételek kerültek fel, amelyeken csaknem kihalt utcák láthatók különböző városokban. Voltak azonban juntapárti gyűlések is, amelyekről szintén kerültek fel képek a közösségi médiára. A fővárosban, Najpjidóban több ezer ember vett részt egy gyűlésen, amelyen Min Aung Hlaing tábornokot, a junta vezetőjét éltették.

 Az Európai Uniót aggodalommal tölti el az egy éve tartó erőszak elmérgesedése Mianmarban

 Az Európai Uniót aggodalommal tölti el a nem szűnő erőszak elmérgesedése Mianmarban, valamint az, hogy az események regionális következményekkel járó, elhúzódó konfliktus irányába haladnak – jelentette ki az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője arra reagálva, hogy a mianmari hadsereg egy évvel ezelőtt, 2021. február 1-jén erőszakkal megdöntötte a civil kormányt.

Josep Borrell az Európai Unió nevében kiadott közleményében hangsúlyozta: az egy évvel ezelőtt történt katonai puccs óta a helyzet folyamatos és súlyos romlása figyelhető meg.

Kijelentette: a katonai hatalomátvétel a 2020. november 8-i általános választásokon kifejezésre juttatott népakarat nyilvánvaló megsértésének minősül, véget vetett az országban zajló demokratikus átalakulásnak, amelynek katasztrofális humanitárius, társadalmi, biztonsági, gazdasági és emberi jogi következményei lettek.

“Az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli az emberi jogoknak a mianmari fegyveres erők általi folyamatos és súlyos megsértését, ideértve a kínzást, a szexuális erőszakot, a civil társadalom, a jogvédők és az újságírók folyamatos üldözését, valamint a polgári lakosság – köztük az etnikai és a vallási kisebbségek – ellen elkövetett támadásokat” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: az Európai Unió a puccsért felelős vezetőknek, valamint az erőszak és az emberi jogi jogsértések elkövetőinek teljes elszámoltatására szólít fel. Továbbá hangot adott azon követelésének, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül bocsássák szabadon a puccs következtében önkényesen fogva tartott összes foglyot, és adják vissza a hatalmat a demokratikusan megválasztott vezetőknek.

A közlemény szerint az Európai Unió ismételten az összetűzések azonnali beszüntetésére, valamint arra szólítja fel a juntát, hogy vessen véget az aránytalan erőszak alkalmazásának és a szükségállapotnak.
Borrell közölte, hogy tekintettel az erőszak eszkalálódására, fokozott nemzetközi fellépésre van szükség, amely összhangban áll az országgal szemben már bevezetett uniós fegyverembargóval. Emlékeztetett arra, hogy a tavaly február 1-jei katonai puccs óta az Európai Unió célzott szankciókat vezetett be a mianmari katonasággal, valamint vezetőivel és egyes szervezeteivel szemben. Amennyiben nem történik gyors előrelépés a mianmari helyzetet illetően, az EU készen áll arra, hogy további korlátozó intézkedéseket fogadjon el mindazokkal szemben, akiket felelősség terhel Mianmarban a demokrácia aláásásáért és az emberi jogok súlyos megsértéséért – írta.

Az EU a válság kezdete óta a mianmari nép mellett áll, és továbbra is arra törekszik, hogy helyreálljon a demokrácia az országban – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑