Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ szerint erősödik a politikai elnyomás Iránban

Fokozott nyomás alatt állnak a reformpárti politikusok két hónappal az elnökválasztást megelőzően az Iráni Iszlán Köztársaságban – jelentette hétfőn az ENSZ egyik emberjogi felügyelője.

Minden információ arra utal, hogy egyre erőteljesebb az állampolgárok ellenőrzése, illetve arra, hogy a demokratikus tér erősen korlátozott – közölte az ENSZ Emberi Jogi Tanácsával Aszma Dzsahángír, a szervezet iráni különmegbízottja.

Tavaly decemberben egy forradalmi bíróság megpróbált eljárást indítani hét egykori reformpárti politikus ellen azzal a váddal, hogy állítólag megpróbálták aláásni a nemzetbiztonságot. Dzsahángír utalt arra is, hogy közel hat éve házi őrizetben van három, a 2009-es választási eredmények ellen tüntető korábbi elnökjelölt, illetve ellenzéki személyiség.

Az április 19-ei választáson Irán keményvonalas és konzervatív táborai a mérsékeltnek tartott Hassan Rouhani iráni elnök újraválasztását akarják megakadályozni.

Az iráni különmegbízott azt is megjegyezte, hogy számos újságírót és emberi jogi aktivistát vettek őrizetbe a hatóságok az elmúlt év második felében, közöttük a halálbüntetés ellen tüntető aktivistákat is.

Tavaly legkevesebb 530 embert, idén pedig eddig 156 embert végeztek ki Iránban. Tavaly öt, január óta pedig két kiskorút akasztottak fel – számolt be a részletekről a különmegbízott.

Iránban a halálbüntetést legtöbbször kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt hozott ítéletek során alkalmazzák.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑