Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ szerint háborús bűncselekményeket követhettek el Líbiában

Háborús bűncselekményeket követhettek el a felek a líbiai konfliktusban – közölte hétfőn az ENSZ tényfeltáró missziója, amely beszámolója szerint bizalmas listát készített a jogsértésekkel gyanúsított személyekről.

“A vizsgálatok során arra a megállapításra jutottak, hogy a konfliktusban számos fél megsértette a nemzetközi humanitárius jogot, és háborús bűncselekményeket követhetett el” – áll a Mohamed Audzsár korábbi marokkói igazságügyi miniszter által vezetett misszió első jelentésében.

A jelentésben azzal vádolják a Wagner orosz biztonsági magáncéghez tartozó zsoldosokat, hogy foglyokat lőttek agyon 2019 szeptemberében. “Így nyomós oka van azt feltételezni, hogy a Wagner tagjai háborús bűncselekménynek minősülő gyilkosságot követtek el” – fogalmaznak a beszámolóban.

A jelentés szerint a tableten, amelyet a Wagner egyik tagja hagyhatott el, találtak egy térképet, rajta 35 helyszínnel azoknak az aknák a helyzetéről, amelyeket a visszavonuló kelet-líbiai erők által elhagyott területeken, civilek által lakott épületek közelében telepítettek.

A többségében Oroszországban készített aknák miatt több, hazatérő civil is életét vesztette vagy szenvedett maradandó fogyatékosságot okozó sérülést 2020 júniusa óta.

A független szakértők szerint az állami hatóságok és a milíciák “napi szinten” követtek el kínzást és egyéb visszaéléseket a börtönökben fogva tartott bevándorlók ellen, ami emberiesség elleni bűncselekményeknek minősülhet. Líbia az egyik fő gyűjtőpontja az afrikai és arab országokból Európába igyekvőknek, akiket embercsempészek hajókon igyekeznek átjuttatni a tengeren. Az illegális bevándorlók jelentős részét begyűjti és hazatoloncolja az Európai Unió (EU) által támogatott líbiai parti őrség.

Az ENSZ vizsgálói azonosították az egyik legsúlyosabb visszaélés – az északnyugat-líbiai Tarhúnában fegyveresek által elkövetett gyilkosság, amelynek áldozatait tömegsírokba temették – elkövetőjét Mohamed al-Kánit, akit a szakértők szerint júliusban öltek meg a Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) egyik rajtaütésén. “A Tarhúnában elkövetett atrocitások mértéke sokkal nagyobb figyelmet, köztük törvényszéki vizsgálatokat igényel” – mondta újságíróknak Tracy Robinson, a panel szakértője.

A háromtagú panel által az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának készített – költségvetési korlátok miatt késve elkészített – jelentéshez több száz dokumentumot és műholdas felvételt, valamint több mint 150 emberrel készített interjút és vizsgálatokat vettek alapul Líbiában, Tunéziában és Olaszországban.

Líbia a Moammar el-Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása óta eltelt évtizedes káoszból próbál meg kilábalni, ezt a folyamatot az utóbbi években a keleti és a nyugati országrészben hatalmon lévő politikai táborok közötti versengés jellemezte. Haftar a fegyveres konfliktus során a keleti, tobruki parlamentre támaszkodva a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány ellen harcolt.

Líbiában jelenleg az ENSZ közvetítésével márciusban megalakult, Abdulhamíd Mohamed Dbeibeh üzletember vezette ideiglenes egységkormány működik, hogy a december 24-re kitűzött általános választásig hátralévő átmeneti időszakban irányítsa az országot.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑