Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ-szóvivő: kaotikus helyzet alakult ki Szudánban a menekültek nagy száma miatt

2023. 04. 28.

Kaotikus helyzet alakult ki Szudánban, mert az április 15-én kirobbant fegyveres konfliktus több tízezer embert kényszerített otthonának elhagyására és az országon belüli, vagy a szomszédos országokba való menekülésre – jelentette ki pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője.

Matthew Saltmarsh arra számít, hogy a közeljövőben további százezrek menekülhetnek el Szudánból. A hadiesemények függvényében úgy látja, folytatódhat a szudániak menekülése a szomszédos országokba; de az is elképzelhető, hogy a Szudánban tartózkodó menekültek térjenek vissza hazájukba, vagy távozzanak harmadik országba.

Kitért arra is, hogy Szudánban már a konfliktus kezdete előtt is sok menekült élt. Adataik szerint jelenleg 3,7 millióra tehető azok száma, akik az országon belüli menekültek, döntő többségük Darfúr régió nyugati részében tartózkodik. A legtöbben, mintegy 800 ezren Dél-Szudánból, 125 ezren Eritreából, 58 ezren pedig Etiópiából érkeztek. A Nemzetközi Migrációs Hivatal (OIM) úgy tudja, hogy jelenleg legalább 75 ezer ember igyekszik menedéket találni az országon belül.

A szomszédos országok menekültügyi helyzetét összefoglalva a szóvivő közölte: Csádban már eddig is meghaladta a 400 ezret a szudáni menekültek száma; április 15-e óta 42 ezren érkeztek, és becslésük szerint a legrosszabb esetben 100 ezerre is növekedhet a számuk.

Az egyiptomi külügyminisztérium arról számolt be, hogy 16 ezer újonnan érkezett menekültet regisztráltak. Közülük 14 ezren szudániak, miközben már eddig is négy millió szudáni élt Egyiptomban.

Etiópiába több mint 3500 menekült érkezett a hétvégén, de nemcsak Szudánból, hanem további 34 országból; az ott regisztrált emberek több mint egyharmada török.

A Közép-Afrikai Köztársaságba 700-an, főleg nők és gyerekek érkeztek.

A líbiai hatóságok viszont arról számoltak be, hogy Líbiában nem emelkedett számottevően a Szudánból érkező menekültek száma; az eritreai helyzetről pedig nem rendelkezik adatokkal az UNHCR.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑