2018. 11. 07.

ENSZ: Több ezer gyermekkatona vár még kiszabadításra Dél-Szudánban

A szervezet szerint január óta csaknem 9 ezer gyermekkatona szabadult ki a dél-szudáni katonai táborokból, de a segélyszervezeteknek nincs elég forrásuk, hogy segítsenek nekik visszailleszkedni a társadalomba.

A dél-szudáni polgárháborúban részt vett gyerekkatonák ezrei várnak továbbra is katonai táborokban kiszabadulásukra, azonban a segélyszervezeteknek nincs elég forrásuk a társadalomba való visszailleszkedésük segítésére – írta kedden kiadott nyilatkozatában Virginia Gamba, az ENSZ-főtitkár gyermekekkel és fegyveres konfliktusokkal foglalkozó különleges képviselője. Idén január óta összesen 9000 gyermekkatona szabadult ki, és Gamba szerint további ezer kiszabadítását tervezik, de ennél sokkal többen is lehetnek azok, akik még mindig katonai táborokban vannak.

Az ENSZ a kiszabadítás után is igyekszik segíteni ezeknek a gyerekeknek, hogy vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba, de az erre a célra elkülönített források az elmúlt hét évben a felére csökkentek. A katonai táborokból kiszabadult gyerekeknek, akinek csaknem a 40 százaléka lány, jelenleg fél év áll a rendelkezésükre, hogy szakmát tanuljanak, hogy így később gondoskodhassanak magukról, iskolába azonban továbbra sem tudnak járni.

Gamba szerint a gyermekek ellen Dél-Szudánban elkövetett jogsértések száma meghaladja az afganisztánit és a szíriait is, és a jogsértések négyötödét a hadsereg követi el.

Dél-Szudánban a függetlenség 2011-es kikiáltása után két évvel tört ki a polgárháború, Salva Kiir államfő és Riek Machar lázadóvezér politikai vitája miatt. Az összecsapásokban több tízezren meghaltak, több millióan pedig elmenekültek. Kiir és Machar idén szeptemberben írták alá a háborút lezáró békemegállapodást. Ez már a második egyezmény volt, mert a 2015-ben kötött elsőt a felek nem tartották be.

HVG, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑