2020. 01. 03.

ENSZ: Több mint 74 ezer illegális bevándorló érkezett tavaly Görögországba

Több mint 74 ezer menedékkérő érkezett tavaly Görögországba Törökországból, ami 47,2 százalékos növekedést jelent az azt megelőző évhez képest – derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) csütörtökön közzétett adataiból.

A menekültek nagy része (59 457) a tengeren át érkezett, ami 83 százalékos növekedést jelent az előző esztendő hasonló adataihoz képest, miközben a görög-török szárazföldi határon érkezők száma 17,4 százalékkal 14 891-re csökkent.

Az égei-tengeri Leszbosz szigete 26 974 menedékkérőt fogadott, őt követi Számosz (10 711) és Híosz (7990).

Az UNHCR adatai szerint a görög szigeteken tartózkodó menekültek 35 százaléka gyerek, többségük 12 éves kor alatti – átlagosan minden hatodik gyerek kísérő nélkül érkezett -, és 22 százalékuk nő.

Az érkezők számának növekedésével a szigeten található táborokban uralkodó életkörülmények, amelyek eleve rosszak voltak, tovább romlottak.

A csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint mintegy 42 ezer menedékkérő tartózkodik jelenleg az égei-tengeri szigeteken olyan táborokban, amelyek legfeljebb 8500 ember befogadására alkalmasak.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi: a migrációs válság kezelése az első komoly „erőpróba” Kiriákosz Micotákisz konzervatív görög miniszterelnök kormánya számára, aki ígéretet tett arra, hogy drasztikusan csökkenti az újonnan érkezők számát, és tehermentesíti a szigeteket. Ezért szigorított a menedékjoghoz való hozzájutás feltételein, megígérte, hogy felgyorsítja a Törökországba való visszaküldését azoknak, akiknek a nemzetközi védelem iránti igényét elutasítják, másokat pedig gyorsan átszállítanak az ország kontinentális részére. Bár a görög kormány elkezdte a migránsok átszállítását a görög szárazföldre, hogy csökkentse a táborokra és a szigetek lakosságára nehezedő nyomást, a szigeteken zsúfolódó emberek száma nő.

A rendőrség szerint 2019-ben mindössze 48 embernek kellett visszamennie Törökországba.

MTI, Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑