ENSZ: További katonai tárgyalásokban állapodtak meg a líbiai konfliktus szereplői

További katonai vonatkozású tárgyalásokban állapodtak meg a líbiai konfliktus szereplői egyiptomi találkozójuk után – közölte az ENSZ líbiai missziója (UNSMIL) szerdán.

Az UNSMIL egyben kifejezte reményét, hogy ez a lépés megnyithatja az utat a tartós tűzszünet előtt a konfliktus sújtotta országban, ahol a tripoli székhelyű, nemzetközileg elismert egységkormány verseng a hatalomért Halífa Haftar tábornok erőivel, aki a keleti és a déli országrészt ellenőrzi.

A tripoli vezetés az ENSZ, Törökország és Katar támogatását élvezi, míg Haftar Egyiptom, Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek támogatását bírja.

Az ENSZ-misszió közölte, hogy az Egyiptomban folytatott megbeszélések mindenek előtt bizalomépítő intézkedések és biztonsági megállapodások körül forogtak, illetve megvitatták az olajlétesítményeket védő őrség szerepét is, amelynek elvileg az energetikai infrastruktúra védelme lenne a feladata, de gyakran saját célokkal rendelkező helyi csoportokból tevődik össze.

A tanácskozáson javaslatokat fogadtak el a többi között fogolycserékről, valamint a légi és a szárazföldi szállítási útvonalak újranyitásáról. A javaslatokat most a katonai küldöttségek elé utalják.

Az úgynevezett 5+5 Közös Katonai Bizottságot a líbiai konfliktusról január 19-én tartott berlini konferenciát követően állították fel annak reményével, hogy képes lesz hosszan tartó tűzszünet elérésére. Első ülését nagy késéssel, csak hétfőn kezdte meg.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑