Cadmus fordítás Cadmus

Épül a Roszatom törökországi atomerőműve

2019. 03. 16.

Március 8-án befejezték a beton beöntését a Roszatom által épített első török atomerőmű 1-es blokkjának alapzatába – közölte a társaság.

Az alaptestbe több mint 17 ezer köbméter önterülő-öntömörödő betont öntöttek. Az önterülő-öntömörödő beton képes arra, hogy különleges összetételéből adódóan elterüljön és a saját tömegének köszönhetően tömörödjön össze, miközben homogén marad a szerkezete.

Az Akkuyu Atomerőmű építésénél alkalmazott többi technológiai megoldáshoz hasonlóan az egyes blokk alapjának betonozása is megfelel az összes vonatkozó nemzetközi követelménynek, a NAÜ biztonsági előírásainak és a Török Köztársaság nemzetközi követelményekkel összhangban lévő nemzeti követelményeinek

– idézi a cég közleménye Anasztaszija Zotyejevát, az Akkuyu Nuclear Rt. vezérigazgatóját.

Az Akkuyu Atomerőmű építési területén az alap betonozása az idei év egyik kulcsfontosságú eseménye. Az 1-es blokk építése során a továbbiakban a kettős falú reaktorépület belső és külső falait építik majd meg. Jelenleg a reaktor segédépület, illetve a tartalék blokkvezénylő épületének alapozása zajlik.

Az Akkuyu Nuclear vállalat tavaly novemberben részleges létesítési engedélyt kapott az Akkuyu Atomerőmű második blokkjára. Ez a reaktorsziget biztonsága szempontjából lényeges objektumok kivételével lehetővé teszi a többi létesítmény esetében a tervdokumentáció alapján a mérnöki munkát.

Reményeink szerint 2019-ben sikerül megszerezni a második blokk teljeskörű létesítési engedélyét, majd ezt követően kezdődhet meg a 2-es blokk alaptestének betonozása. A munkálatokat az 1-es blokkon szerzett tapasztalatok figyelembevételével fogjuk végezni

– tette hozzá Anasztaszija Zotyejeva. Az idei év további feladata az építési terület tereprendezésének befejezése. A teljes terület 70 százalékán már elkészültek a tereprendezéssel, a maradék 30 százalék pedig az év végére lesz kész ez a munka.

Az építési területen folyó munkálatokkal párhuzamosan már zajlik a harmadik blokk létesítési engedélyéhez szükséges tervdokumentáció előkészítése az engedélyező török nukleáris hatóság számára – olvasható a cég közleményében.

VG.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑