Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Erdogan támadással védekezik a sajtószabadság ügyében

2016. 04. 05.

Erdogan beszédében visszautasította a törökországi sajtószabadság helyzetét érő nyugati kritikákat. “Azok, akik demokráciából és emberi jogokból szeretnének nekünk leckét adni, először vegyék számba saját hibáikat” – fogalmazott. A török államfő “elszomorítónak” nevezte Barack Obama amerikai elnök kijelentéseit a török sajtószabadság állapotáról.

“Szomorú vagyok amiatt, hogy távollétemben elhangzottak ilyen kijelentések” – mondta Erdogan, és megjegyezte, hogy a sajtószabadság kérdése nem is szerepelt az Obamával folytatott minapi megbeszélésén.

Obama “nem beszélt ilyen dolgokról. A korábbi telefonbeszélgetéseink alkalmával is hasznosabb dolgokról tárgyaltunk, mint a sajtószabadság” – mondta Erdogan, akinek szavait több török lap idézte.

Obama csütörtökön tartott “informális” jellegű megbeszélést Erdogannal Washingtonban a nukleáris biztonságról szóló csúcstalálkozó alkalmával, és másnap úgy nyilatkozott, “nem csinál titkot abból, hogy aggasztja egyes folyamatok dinamikája” Törökországban. Szerinte “nagyon aggasztó útra” sodorhatja Törökországot a bánásmódja a sajtóval. Obama azt mondta, hogy ezzel kapcsolatos aggodalmait kifejezte közvetlenül Erdogannak is.

“Az újságok sértegetnek engem most is. Az ilyen sértegetések és fenyegetések nem megengedettek a Nyugaton. Ha Obama ezt (a sajtószabadság kérdését) felvetette volna a tárgyalásainkon, elmondtam volna neki” – hangoztatta Erdogan.

Obama múlt pénteken úgy nyilatkozott, hogy “nagyon aggasztó útra” sodorhatja Törökországot Erdogan bánásmódja a sajtóval.

Nyugaton gyakran tekintélyelvűséggel vádolják a török vezetőket, egyebek között az ellenzéki sajtó elnémítása, a Zaman médiacsoport államosítása, illetve a Cumhuriyet című napilap főszerkesztője és egyik tudósítója elleni bírósági eljárás miatt. A Cumhuriyet korábban videofelvétellel alátámasztott cikket jelentettek meg arról, hogy Törökország 2014-ben fegyvereket szállított szíriai szélsőségeseknek. Az ügyészség életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte rájuk a “kormány hatalmának megdöntésére tett kísérlet és kémkedés” vádjával.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑